PvdA wil uittocht kleine retailers stoppen met ingrepen in markt

(Archief De Redactie)
(Archief De Redactie)
Foto: Gemeente Groningen

De gemeente moet meer zeggenschap krijgen over invulling van het stadscentrum vindt de PvdA-fractie samen met drie andere fracties in de Groninger Gemeenteraad. Investeerders bepalen volgens hen in te grote mate de samenstelling van de Groninger binnenstad.

De PvdA stelt daarom samen met SP, PvdD en GL in de raad schriftelijke vragen aan het college. Kantoorboekhandel Jacobs, nu nog gevestigd aan de Brugstraat, sluit binnenkort na 150 jaar definitief haar deuren. De reden zijn kosten. Waaronder een dreigende huursverhoging die door de kleine retailondernemer niet meer op te hoesten is. “Met het sluiten van deze kantoorboekhandel gaat opnieuw een kleine retailer verloren voor de binnenstad terwijl we juist graag een bruisende, diverse binnenstad willen in Groningen. Winst gaat weer boven waarde,” aldus Tjepkema.

Na het sluiten van wijnhandel De Roemer is kantoorboekhandel Jacobs nu de volgende kleine retailhandelaar die het niet meer kan opbrengen en vertrekt. Tjepkema: “Hiermee verliest de binnenstad zijn diversiteit en bruisendheid, en wordt het te veel eenheidsworst van ketens en daghorecazaken”.

Het stadsbestuur heeft in haar antwoord op eerdere schriftelijke vragen van de PvdA over het behoud van kleine retailondernemers aangegeven dat de huren opgedreven worden omdat veel vastgoedeigenaren voor de winst gaan. De PvdA wil nu van het stadsbestuur weten of een concentratie van vastgoedbezit in de binnenstad tot perverse prikkels kan leiden zodat de huren opgedreven worden.

Gemeentelijk ontwikkelbedrijf

PvdA, SP, PvdD en GL willen nu van het stadsbestuur weten welke acties het op korte termijn kan verwachten om kleine retailers in de binnenstad te behouden. Volgens de partijen moet een deel van de oplossing in ieder geval liggen in het opzetten van een publiek ontwikkelbedrijf. “Daarmee moet de gemeente door de aankoop van vastgoed zelf meer sturen op het aanbod in de binnenstad, tegen redelijke huurprijzen,” zegt Tjepkema. Het stimuleren van winkelcoöperaties en hulp bij eigen aankoop door huurders met garantstellingen van de gemeente zou volgens de partijen een mogelijkheid moeten zijn.

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen