Debat over rapport parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen

Foto: Publiek Domein

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 12 april en donderdag 13 april over het rapport ‘Groningers boven gas’ van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.

Ereschuld

De enquêtecommissie, bestaand uit Barbara Kathmann (PvdA), Hülya Kat (D66), Judith Tielen (VVD, ondervoorzitter), Tom van der Lee (GroenLinks, voorzitter), Anne Kuik (CDA), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Peter Kwint (SP), deed onderzoek naar de besluitvorming over de aardgaswinning, aardbevingen, schadeafhandeling en versterking in Groningen.

De hoofdconclusie is dat de belangen van de Groningers structureel genegeerd zijn bij de aardgaswinning in Groninge en dat heeft rampzalige gevolgen voor hen. In haar rapport stelt de commissie dat Nederland een ereschuld heeft aan de Groningers en doen zij aanbevelingen hoe deze in te lossen.

Het rapport werd op 24 februari gepresenteerd in Zeerijp, in het aardbevingsgebied. Kamervoorzitter Vera Bergkamp nam het namens de Tweede Kamer in ontvangst.

Plenaire debat

De eerste dag van het debat, woensdag 12 april vanaf 10.15 uur, komen de woordvoerders van de fracties in de Tweede Kamer aan het woord. De dag erna, op donderdag 13 april, wordt het debat vervolgd vanaf 14.00 uur. Commissievoorzitter Van der Lee begint dan met de beantwoording van de vragen van de Kamerleden. Van der Lee spreekt namens de enquêtecommissie in de plenaire zaal.

Wat is een parlementaire enquête?

Een parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument dat de Tweede Kamer tot haar beschikking heeft als zij zelf onderzoek wil doen. Dit maakt het mogelijk om schriftelijke inlichtingen en documenten bij betrokken organisaties te vorderen en getuigen en deskundigen onder ede te horen. Nederlandse staatsburgers die worden opgeroepen door de commissie, zijn verplicht te verschijnen.

Live en ondertiteld

Het plenaire debat op woensdag 12 april en op donderdag 13 april is te volgen via de livestream van de Tweede Kamer en de app Debat Direct. Het debat wordt live ondertiteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen