Toename aantal boetes voor rijden onder invloed in Groningen

Foto: CC BY-SA 4.0/Wikipedia Commons/ Reinhard Müller

Het aantal boetes voor rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie is vorig jaar in de gemeente Groningen flink toegenomen. Ook in de provincie werden veel meer boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed. Dat blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van meest recente Politiecijfers.

Vooral in de stad Groningen werden in 2022 flink meer bestuurders op de bon geslingerd. In de gemeente werden vorig jaar 565 bestuurders betrapt en dat zijn er 100 meer dan in 2021.

In de provincie werden in een jaar tijd 1.380 proces-verbalen opgemaakt, een stijging van 8,2% ten opzichte van 2021. Dit is volgens Independer het hoogste aantal boetes sinds 2010.

Toch is de stijging in de provincie veel minder sterk dan in de rest van Nederland: landelijk was een stijging te zien van 34,1 procent. In de provincie Zuid-Holland nam het aantal boetes voor bestuurders die onder invloed achter het stuur kropen zelfs toe met 43,6 procent.

Grootste stijging in stad Groningen

Naast de grootste stijging in de stad Groningen werden vervolgens ook in Oldambt (+45), Het Hogeland (+20), Stadskanaal (+10) en Eemsdelta (+5) meer bestuurders vorig jaar betrapt van rijden onder invloed.

In alle Groningse gemeenten werden vorig jaar bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed: per 1.000 inwoners gaat het om gemiddeld 2,7 proces-verbalen. Wel zijn er grote lokale verschillen.

“Veroorzaakt iemand met een slok teveel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcoholclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. In de polisvoorwaarden staat hoe dit precies is geregeld”, aldus autoverzekering expert Menno Dijcks van Independer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen