PvdA: Bushaltes moeten rookvrij worden

Foto: De Redactie

Bushaltes moeten rookvrij worden. Dat vinden de fracties van de Partij van de Arbeid, CDA en Student en Stad in de Groninger gemeenteraad.

Roken is een van de thema’s van het lokaal preventieakkoord en onze gemeente wil zelfs de eerst rookvrije stad van Nederland worden. Steeds meer plekken in de gemeente zijn al rookvrij, maar er wordt momenteel geen actief beleid gevoerd op het rookvrij maken van bushaltes. Daarom stelt PvdA-raadslid Rozemarijn Gierkink samen met het CDA en Student en Stad het stadsbestuur de vraag of deze plekken ook als rookvrij kunnen worden aangemerkt.

Drents voorbeeld

In de provincie Drenthe worden alle 922 bushaltes rookvrij. En ook in de gemeente Groningen zijn er steeds meer rookvrije zones. Gierkink zou naar Drents voorbeeld de bushaltes in de provincie Groningen, te beginnen met de gemeente ook graag rookvrij zien. “In het coalitieakkoord wordt benadrukt dat Groningen de eerste rookvrije stad van Nederland moet worden, dan is een bushalte, waar je vaak dicht op elkaar staat, een plek die rookvrij zou moeten zijn.”

Rookvrije generatie

Mirte Goodijk van Student en Stad vindt het logisch dat de gemeente bushaltes aanwijst als rookvrije zones: “Met het project Rookvrije Generatie wil de gemeente roken ontmoedigen zodat kinderen en jongeren in een gezonde leefomgeving kunnen opgroeien. Het toevoegen van meer rookvrije zones, zo ook bij bushaltes, helpt bij het bereiken van dit doel.” Jalt de Haan van het CDA is het daarmee eens “Kinderen moeten kunnen wonen, sporten, spelen én reizen in een gezonde omgeving. Zonder dat ze meeroken. Wat het CDA betreft hoort het openbaar vervoer daar zeker bij.”

(Bron: ingezonden bericht)

Lees ook: Alle bushaltes in Drenthe worden rookvrij

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen