IMG: Voorstellen voor mildere, menselijkere en makkelijkere schadeafhandeling

Foto: Jan Buurma

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen heeft een pakket aan voorstellen aangeboden aan het kabinet met als doel de schadeafhandeling milder, menselijker en makkelijker te maken. Dit omvat een hersteloperatie die in de komende jaren miljarden euro’s extra aan schadevergoedingen zal betekenen.

Het IMG vraagt de Tweede Kamer en het kabinet om snel een ruimere wettelijke bevoegdheid te bieden, zoals aanbevolen door de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Naast de verruiming van de bevoegdheid dringt het IMG erop aan dat de overheid voldoende financiële middelen beschikbaar stelt voor de voorstellen.

“Een veilig en schadevrij huis moet ook in Groningen en Drenthe normaal zijn. We moeten alles doen wat daarvoor nodig is. Dat is het uitgangspunt. Zet daarom vooral in op herstel van schade, eenvoud in toekomstige schadeafhandeling en verbeteringen die persoonlijk merkbaar zijn voor gedupeerden”, zegt bestuursvoorzitter Bas Kortmann van het IMG.

De belangrijkste voorstellen zijn voor fysieke schade, zoals scheuren in woningen en gebouwen, vooral in te zetten op daadwerkelijk herstel. “Bied Groningers de mogelijkheid alle schade te laten herstellen door een aannemer. Het IMG voldoet de facturen. Voor de meest ernstige situaties zorgt het IMG voor een aannemer”, aldus het IMG. Daarnaast is een voorstel om voor toekomstige schade een vaste vergoeding per beving, bijvoorbeeld 2.500 euro in de kern van het bevingsgebied. BBied Groningers de mogelijkheid alle schade te laten herstellen door een aannemer. Het IMG voldoet de facturen. Voor de meest ernstige situaties zorgt het IMG voor een aannemer.

Voor immateriële schade, leed en verdriet vraagt het IMG de vergoeding voor minderjarigen gelijk te trekken aan die van volwassenen. Bied iedereen binnen een gezin dezelfde vergoeding, uitgaande van de hoogste vergoeding die een van de gezinsleden krijgt en verhoog de huidige bedragen voor immateriële schade naar het niveau dat de overheid bij andere compensatieregelingen biedt. Vergoed daarbij niet alleen het leed door de schade, maar ook het leed veroorzaakt door het versterkingsprogramma en er moeten meer voorzieningen komen voor psychosociale hulp, speciaal voor jongeren en kinderen.

Uitgaande van een coulante schadeafhandeling die milder, menselijker en makkelijker is gaat het om een schadevergoeding van 5 tot 10 miljard euro bovenop de huidige, door het IMG reeds toegekende 1,63 miljard euro.

Komende tijd gaat het IMG in gesprek met verschillende organisaties, ministerie van EZK en vertegenwoordigers van onder meer erfgoed, ondernemers en agrariërs om de voorstellen nader uit te werken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen