‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ en ‘Wierdenlandschap’ winaars Beste Groninger Boek

De winnaars.
De winnaars.
Foto: Jasper Bolderdijk

‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ van Anjet Daanje en ‘Wierdenlandschap’ van Ben Westerink zijn de winnaars van de Beste Groninger boeken van 2023. De jury maakte afgelopen zaterdag de winnaars bekend tijdens het Beste Groninger Boekenfeest.

De schrijvers van de winnende boeken ontvingen een door het werk geïnspireerde litho van kunstenaar Anne Caesar van Wieren.

“Het lied van ooievaar en dromedaris”

Volgens de jury bevat ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ elf prachtige, fantasierijke novelles waarin Anjet Daanje op stilistisch vlak alles uit de kast trekt en speelt met thema’s als dood en vergankelijkheid, zingeving, waarheid en mythevorming en tijd. In het juryrapport zegt de jury over hun keuze: “Groots en meeslepend, een tour de force van elf romans in een. De jury van het Beste Groninger Boek maakt een diepe buiging voor het literaire meesterschap en de verbeeldingskracht van Anjet Daanje.”

“Wierdenlandschap”

De jury vindt Wierdenlandschap van Ben Westerink letterlijk en figuurlijk een monumentaal boek. Rijk in woord en beeld vertelt Ben Westerink de fascinerende geschiedenis van een van de oudste cultuurlandschappen van Noordwest-Europa. Wierdenlandschap is volgens de jury zowel een populairwetenschappelijk naslagwerk van hoog niveau, als een fijn leesbaar koffietafelbladerboek voor de geïnteresseerde leek.

In het juryrapport licht de jury hun keuze toe: “Het boek over ons monumentale cultuurlandschap, al jaren actueel vanwege het borrelen en scheuren, is grondig, volledig maar bovenal met liefde gemaakt.”

De bekendmaking vond plaats tijdens het eerste Beste Groninger Boekenfeest, waar schrijvers, uitgevers en andere boekenliefhebbers hun liefde voor literatuur konden vieren.

De jury

De jury bestond dit jaar uit boekverkoper Ingrid Sibum, fotograaf Annemarie van Buuren, natuuronderzoeker en schrijver Aaldrik Pot en Menkemaborgdirecteur Afiena van IJken, voorzitter van de jury.

De prijs voor het Beste Groninger Boek wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door NOORDWOORD in samenwerking met Forum Groningen in de categorieën fictie en non-fictie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen