BBB grootste partij met 12 zetels in Provinciale Staten

Foto: De Redactie

De BoerBurgerBeweging (BBB) is op basis van de voorlopige zetelverdeling de grootste partij in Provinciale Staten geworden met 12 zetels. De definitieve uitslag volgt op 23 maart, meldt de provincie.

In totaal zijn er 43 zetels te verdelen. PvdA en GroenLinks volgen beiden met vijf zetels. GroenLinks was de afgelopen jaren nog de grootste partij, maar is nu gezakt naar de derde plaats. De ChristenUnie is de vierde partij met drie zetels, één minder dan vier jaar geleden. Groninger Belang blijft met drie zetels even groot.

De SP, VVD, D66 en CDA zijn verliezers en komen nu voorlopig uit op twee zetels. Ook de PVV behoudt twee zetels. Forum voor Democratie is de grote verliezer. In 2019 had de nieuwkomer vijf zetels, maar dat is nu gezakt naar één zetel.

De Partij voor de Dieren (PvdD) en Volt zijn ook winnaars. PvdD gaat van een naar twee, en Volt is een nieuwkomer in de Staten met één zetel. 50Plus keert als enige niet terug in de Provinciale Staten.

Andere nieuwe partijen, zoals JA21, BVNL, Jezus Leeft en SGP kregen te weinig stemmen hebben de komende vier jaar geen zetels in de Provinciale Staten.

De opkomst is met 62.4 procent hoger dan in 2019, toen 56,1 procent van de stemgerechtigden een stem uitbracht.

Landelijk is de BBB in iedere provincie de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij was in sommige provincies zoals Drenthe en Overijssel met afstand de grootste.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen