Vorig jaar meer woningbranden in Groningen dan jaar eerder

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen vonden 333 woningbranden vorig jaar plaats. Dat is 15,6 procent meer dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de brandweer.

Vooral in de gemeenten Groningen, Midden-Groningen en Westerkwartier had de brandweer het vorig jaar veel drukker. In de stad Groningen waren tien woningbranden meer dan het jaar ervoor. Maar nergens in de provincie steeg het aantal woningbranden zo hard als in Midden-Groningen. Er waren hier vorig jaar 11 meer branden dan in 2021.

Top 5 gemeenten in Groningen met sterkste stijging

  • Midden-Groningen(+11 woningbranden)
  • Groningen (+10 woningbranden)
  • Westerkwartier (+9 woningbranden)
  • Pekela (+7 woningbranden)
  • Oldambt (+6 woningbranden)

In provincie Groningen relatief veel woningbranden

Door het aantal woningbrand-incidenten te delen door het totale aantal woningen kun je kijken hoe dit zich verhoud tot het landelijk gemiddelde. Vorig jaar waren er gemiddeld 11,6 meldingen van woningbranden per 10.000 huizen in de provincie Groningen. Groningers hebben hiermee relatief vaker een woningbrand dan het landelijk gemiddelde van 9,6 woningbranden per 10.000 woningen.

Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo waren er in Pekela relatief veel woningbranden. Zo veel zelfs, dat de gemeente in de landelijke top 5 staat van gemeenten met relatief de meeste woningbranden. In 2022 waren hier 22 woningbranden per 10.000 woningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen