Raoul de Jong nieuwe gastschrijver 2023-2024 van Rijksuniversiteit Groningen

Foto: Stephan Vanfleteren

Schrijver, columnist en danser Raoul de Jong is vanaf november de nieuwe gastschrijver voor het academisch jaar 2023-2024 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast het schrijven van het Boekenweekessay 2023, Boto Banja of: het geheime genootschap der dansende schrijvers, zal hij vier openbare Studium Generale-programma’s presenteren die het schrijven als een vorm van onderzoek naar verleden en heden, de ontdekking van vergeten verhalen en (post)koloniale teksten over de grenzen verkennen.

Ook verzorgt de Jong werkcolleges voor een selecte groep studenten, waarbij ‘schrijven als toveren’ centraal staat: met taal iets maken wat er nog niet is en een nieuwe wereld mogelijk maken.

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden, die openbare lezingen en een reeks werkcolleges verzorgt. De Jong volgt Marijke Schermer op.

De Jong is een schrijver, columnist en danser die romans, literaire non-fictie en essays schrijft voor verschillende media, waaronder Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad. Hij ontving de Dick Scherpenzeelprijs voor zijn debuutroman en zijn boek De grootsheid van het al (2013) werd uitgeroepen tot Beste Rotterdamse Boek. Hij werkt momenteel aan het script voor een film over de Surinaamse anti-kolonialist, schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom en maakt ook de podcast Tigri Tories voor De Correspondent met Noraly Beyer.

De organisatie van het gastschrijverschap is in handen van de Rijksuniversiteit Groningen en Studium Generale Groningen. De inschrijving voor de werkcolleges begint in juni en het programma voor de openbare evenementen wordt begin oktober bekend gemaakt via de website van Studium Generale Groningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen