‘Maart roert zijn staart’: een koude week met sneeuw en winterse neerslag

Foto: Jan Buurma

Koude week wordt het vrij koud met winterse neerslag. Soms kan de sneeuw volgens Weeronline vooral in de nacht en ochtend even blijven liggen.

Na een zonnige week, waarbij het af en toe al lenteachtig was, ziet het weer er komende week heel anders uit. “Maart roert zijn staart” is de uitdrukking. In maart dienen vaak de eerste lentedagen zich aan na de de winter. Eindelijk weer zon en aangename temperaturen, maar vaak staat maart ook in het teken van maartse buien of een ijzig koude wind en kunnen volgens Weeronline ‘alle lenteaspiraties bevriezen’. Hier komt de weerspreuk “Maart roert zijn staart” vandaan.

De spelbreker komende week is de noordenwind, waarmee koude lucht vanaf de Noordpool wordt aangevoerd. Daarin ontstaan winterse buien met regen, hagel en natte sneeuw. Deze buien zorgen overdag voor guur weer.

Dagelijks kunnen (winterse) buien voorkomen. AF en toe breekt de zon door. De temperaturen liggen tussen de 4 of 6 graden. In de nachten kan het tijdens opklaringen flink vriezen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen