Ziekenhuisstaking na mislukken cao-onderhandelingen

Foto: De Redactie

Tientallen ziekenhuizen in het hele land sluiten half maart hun deuren voor mensen die niet-spoedeisende zorg moeten hebben. Dat hebben de vakbonden FNV, CNV, NU’91 en FBZ aangekondigd na het mislukken van de cao-onderhandelingen. De bonden gaan over tot een landelijke stakingsdag omdat de werkgevers niet meer loon en andere voorwaarden willen bieden.

“Al meer dan vijftig ziekenhuizen, waaronder het Martini Ziekenhuis, doen mee aan het draaien van een zondagsdienst waarmee al werd gedreigd. Zondagsdiensten zijn volgens de bonden “het ultieme stakingsmiddel in ziekenhuizen”.

Het ultimatum duurde in feite tot het middaguur. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft echter al laten weten niet in te gaan op verdere looneisen van de bonden.

De ziekenhuizen vinden dat ze genoeg hebben geboden. Ze blijven bij de 13 procent die ze al eerder hebben aangeboden en andere aanpassingen, bijvoorbeeld op het gebied van de werkomstandigheden. De ziekenhuizen zeggen dat ze zijn ingegaan “op meerdere van uw inhoudelijke voorstellen, waarbij wij ruim de grenzen hebben opgezocht van de beschikbare financiële ruimte en middelen van onze instellingen”, schrijven ze nu aan de werknemersorganisaties.

Datum ziekenhuisstaking pas over weken bekend

De datum van de landelijke zondagsdienst in de ziekenhuizen wordt pas over ruim twee weken bekend en valt dus later in maart. Het gaat vooralsnog om één werkdag waarop ziekenhuismedewerkers actievoeren. Dat zegt de FNV.

Het is volgens de bond tegen de regels om allemaal tegelijk langer aan één stuk te staken. Er zijn ruim zestig ziekenhuizen en 14 revalidatiecentra in ons land en verreweg de meeste leden doen mee. Hoe, bepalen ze zelf.

In hospitalen met meerdere vestigingen kan het zijn dat in het ene gebouw wel wordt gestaakt, maar in het andere niet. Maar ook in alle vestigingen tegelijk kan de zondagsdienst worden gedraaid. Dat wil zeggen dat op die doordeweekse dag in principe alleen de spoedeisende zorg doorgaat. In sommige gevallen gaan afspraken voor kinderen of kankerbehandelingen wel door, aldus de FNV eerder.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen