Meerdaagse staking streekvervoer van start

Foto: De Redactie

Duizenden buschauffeurs, treinconducteurs en machinisten in het streekvervoer leggen vanaf maandag vijf dagen het werk neer. De actievoerders voeren actie voor een hoger loon. Ook willen ze dat er maatregelen worden genomen om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim te verlagen.

Het gaat om personeel van vervoerders als Arriva, Qbuzz en Keolis. In totaal vallen 14.000 mensen onder de twee cao’s waarvoor wordt gestaakt.

Treinen van Arriva rijden, ondanks de staking in het streekvervoer, wel op trajecten in het noorden van het land. In Groningen en Friesland wordt de dienstregeling gewoon opgestart, meldt de vervoerder. Wel kan het drukker zijn in de treinen omdat minder lange treinen worden ingezet.

Komende woensdag staakt het treinpersoneel van Arriva wel in de provincie Groningen, alle overige dagen rijden de treinen wel.

Buschauffeurs van Qbuzz en Arriva staken wel. Qbuzz heeft een negatief reisadvies gegeven omdat niet gegarandeerd kan worden of de bussen niet of niet op tijd rijden. Het advies is om ander vervoer te zoeken of de reis uit te stellen.

De staking is het gevolgen van een caoconflict. De werkgevers hebben een bod van 11 procent loonsverhoging gedaan, acht procent in 2023 en drie procent in 2024, maar de bonden vinden dit te weinig.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen