Door staking rijden geen treinen in deel Groningen

Foto: De Redactie

Een deel van het treinpersoneel van Arriva staakt en daardoor rijden donderdag ook minder treinen in een deel van de provincie Groningen.

Er rijden geen treinen tussen Groningen en Delfzijl, Roodeschool en de Eemshaven en tussen Groningen en Leeuwarden. De treinen in Oost-Groningen tussen Groningen-Veendam, Groningen-Winschoten en Groningen-Weener rijden wel.

In het oosten en noorden van het land staakt het personeel donderdag. Daardoor rijden er geen treinen in Friesland en een deel van Groningen, meldt vervoersbedrijf Arriva. Ook op de Vechtdallijnen (Zwolle-Emmen en Almelo-Mariënberg) ligt het treinverkeer stil.

Medewerkers van Arriva die werken vanuit Leeuwarden, Emmen, Mariënberg en Zwolle leggen het werk neer, meldde vakbond VVMC eerder. Arriva laat weten dat is geprobeerd een passende dienstregeling te maken met de medewerkers die zich niet als staker hebben gemeld, maar dat dit niet gelukt is .

Volgens de vakbond heeft de staking mogelijk ook invloed op het overige vervoer in deze regio’s.

Medewerkers die donderdag staken zijn aangesloten bij de zogeheten cao Multimodaal Vervoer, met zo’n 1300 werknemers. Onder de cao valt voornamelijk treinpersoneel, maar ook medewerkers van busbedrijven van bijvoorbeeld Arriva en Keolis hebben deze cao.

Werkgevers en vakbonden zijn het niet eens over onder meer de hoogte van de loonsverhoging voor 2023. “Mensen kunnen door de hoge inflatie amper meer rondkomen en door personeelstekort en hoog ziekteverzuim is de werkdruk torenhoog. Daar moet snel wat aan gedaan worden”, zegt FNV-bestuurder Edwin Kuiper.

Donderdag is de derde stakingsdag met personeel van Arriva. Eerdere stakingsdagen vonden plaats in december in het noorden van het land. Die acties leidden tot problemen met de dienstregeling in omliggende noordelijke provincies.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen