PvdA: horeca verdrukt kleine retailondernemers in binnenstad

Foto: Jan Buurma

De PvdA-fractie in de Groninger gemeenteraad wil meer ruimte voor kleine retailondermers in de Groninger binnenstad. De partij ziet een disbalans ontstaan tussen horeca en kleine retailzaken in de binnenstad. Hierbij wint horeca steeds meer terrein van de kleine retailondernemers.

“We zien dat het voor hen steeds lastiger wordt om een plekje in de binnenstad te vinden, maar ook om die te houden,” aldus PvdA-raadslid Rico Tjepkema. “Door hoge huren en de vraag van vooral horecaondernemingen om zich te vestigen in de binnenstad, worden kleine retailondernemers weggeconcurreerd. Dit beeld wordt onderschreven door verschillende ondernemers”, Ook de Groninger City Club ziet het aantal horecazaken stijgen ten opzichte van kleine retailondernemers, en ziet liever een veelkleurige mix. De PvdA roept daarom op voor meer ruimte voor de kleine retailers en komt met een plan om dat mogelijk te maken.

Inventarisatie beschikbare plekken

De gemeente moet de kleine retailondernemers volgens de PvdA zo goed mogelijk faciliteren bij als het gaat om het vinden van een geschikte plek. Om de verhoudingen inzichtelijke te maken vraagt de partij het college om met een inventarisatie te komen van panden die nu gebruikt worden voor horeca ten opzichte van kleine retailondernemers. De PvdA vindt dat het bestemmingsplan gewijzigd moet worden om meer ruimte te krijgen voor kleine retailers ten opzichte van horeca. “Nu is vaak nog van alles mogelijk, en laten we het de vrije hand. Door specifieker te bestemmen en per gedeelte van de binnenstad, houd je als gemeente meer grip op de mogelijkheden voor kleine retail,” zegt Tjepkema

Kleine retailondernemers ruggengraad van binnenstad als huiskamer

Volgens Rico Tjepkema zijn de kleine retailers van essentieel belang voor een diverse, bruisende binnenstad: “De Groninger binnenstad moet voor iedereen een bruisende en gezellige plek zijn om te verblijven en te winkelen. Juist kleine retailondernemers vormen daar de ruggengraat van. Het zijn plekken van ontmoeting waar de Groningers komen voor een goed gesprek en elkaar ontmoeten. Ze geven jeu en zijn van grote waarde voor dat huiskamergevoel.”

 

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen