Bevolking groeit vooral door immigratie, ook in Groningen

Foto: Archief De Redactie

De bevolking groeide in 2022 in de meeste Nederlandse gemeenten vooral door immigratie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In elke gemeente waaronder Groningen was het aantal immigranten hoger dan het aantal emigranten.

Flevoland is de provincie waar de bevolking het hardst groeit, daarna komen Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. De groei in Flevoland was 22 nieuwe mensen per duizend inwoners. In Noord-Holland was het zestien per duizend inwoners en in Zuid-Holland en Utrecht dertien per duizend inwoners.

Het verschil met Zuid-Holland en Utrecht en de andere provincies is niet enorm groot. Zeeland zit op twaalf nieuwe mensen per duizend inwoners, Gelderland, Overijssel en Groningen op elf, Limburg, Friesland en Drenthe sluiten de lijst met negen nieuwe mensen per duizend inwoners.

De grotere steden in Nederland groeiden het hardst. Eindhoven en Almere hadden de sterkste groei met 22 nieuwe mensen per duizend inwoners. Van de grote steden zitten alleen Rotterdam en Breda iets onder het landelijk gemiddelde. Opvallend is dat vanuit de grote steden, met name in de Randstad maar bijvoorbeeld ook Groningen en Eindhoven, meer mensen wegtrekken binnen Nederland dan er bij komen.

In zeven gemeenten steeg het aantal inwoners met meer dan dertig per duizend inwoners, namelijk in de Noordoostpolder, Waddinxveen, Diemen, Maassluis, Woudenberg en op Vlieland en Schiermonnikoog. De gemiddelde groei was dertien per duizend inwoners.

Zonder immigratie was in bijna iedere gemeente sprake geweest van een krimp, want in bijna elke gemeente is sprake van een sterfteoverschot. Dat betekent dat er meer mensen overlijden dan er worden geboren.

De Nederlandse bevolking is in 2022 naar verwachting met bijna 227 duizend inwoners gegroeid, tot ruim 17,8 miljoen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen