PvdA: “Groningse kunst met historische link in openbare ruimte Suikerzijde”

Toekomstige impressie Pioniersplein-De Suikerzijde- (Archief de Redactie)
Toekomstige impressie Pioniersplein-De Suikerzijde- (Archief de Redactie)
Foto: Gemeente Groningen

In de plannen voor de nieuw te bouwen wijk de Suikerzijde moet ook ruimte zijn voor kunst in de openbare ruimte. Dat vindt de Groninger PvdA-fractie. Daarom dient de partij vandaag samen met andere fracties in de gemeenteraad een motie in om daarvoor te zorgen.

Bovendien moet die kunst tot stand komen in samenwerking met Groningse kunstenaars. En de geschiedenis van het gebied moet daarin terugkomen.

Kunst draagt bij aan geluk van Groningers

Volgens Rico Tjepkema, die woensdag wordt geïnstalleerd als raadslid namens de PvdA, moet altijd geld worden gereserveerd voor kunst in de openbare ruimte. “Kunst in de openbare ruimte is belangrijk. Het verrijkt, maakt aantrekkelijk en nodigt uit tot reflectie. Het draagt daardoor bij aan het geluk van de Groningers.”

Nu de plannen voor de wijk uitgerold worden en de gebiedsbegroting voor de Suikerzijde voorligt, is het tijd om hier aandacht voor te vragen. Tjepkema: “Kunst hoort zeker bij de realisatie van een nieuwe wijk horen. Het is iets waar je al vroeg over na moet denken, net als over het inbrengen van groen en het zorgen voor een goede bereikbaarheid.”

Openbare kunst als doorkijkje naar het verleden

In eerder beleid is uitgesproken per gebiedsontwikkeling geld vrij te maken voor kunst op straat. De PvdA-fractie pleit er nu voor dat dit ook voor de Suikerzijde concreet gemaakt wordt. Maar daar houdt het niet mee op. “We vinden het belangrijk dat Groningse kunstenaars worden betrokken bij de plannen. We hebben in Groningen veel goede kunstenaars, zij hebben een band met de stad en weten dus waar ze het over hebben.”, aldus Tjepkema.

De kunstenaars krijgen in het voorstel een duidelijk opdracht mee. “Laat het verleden van het gebied terugkomen in de kunst. Juist een gebied als de Suikerzijde heeft daar een duidelijke link mee. Onlangs werd in de Oosterparkwijk een muurschildering van FC Groningen-held Dick Nanninga onthuld. Daar is iedereen binnen en buiten de wijk erg trots op. Zoiets willen we ook op de Suiker zien.”

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen