Motie namens hele gemeenteraad voor behoud hartchirurgie UMCG

Foto: Archief De Redactie

Alle partijen van de gemeenteraad van Groningen verzoeken het college in een motie om bij minister Kuipers van VWS en de leden van de Tweede Kamer aan te dringen om de afdeling (kinder)hartchirurgie niet te sluiten.

Afgelopen maandag dienden alle twaalf fracties in de gemeenteraad de motie in voor de vergadering van deze woensdag in reactie op de analyse van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Uit de analyse blijkt dat het weghalen van de gespecialiseerde hartzorg uit het UMCG een bedreiging vormt voor de continuïteit van de acute zorg in Noord-Nederland.

Oud-minister Hugo de Jong besloot eind vorig jaar om de (kinder)hartchirurgie in het UMCG te sluiten en alleen deze zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking te bieden in Utrecht en Rotterdam. Zijn opvolger Ernst Kuipers hield in eerste instantie vast aan dit besluit, maar besloot na veel ophef in Noord-Nederland zijn besluit te heroverwegen en de NZA om advies te vragen. Kuipers neemt zijn nieuwe besluit begin volgend jaar.

Volgens de fracties bevestigt het NZa-rapport dat het UMCG een grote regionale functie heeft als het gaat om de toegankelijkheid van academische zorg voor inwoners uit Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Flevoland. “De sluiting van de (kinder)hartchirurgie in het UMCG zal onomkeerbare gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van deze academische zorg voor (patiënten in) Noord-Nederland”, aldus de fracties. “Het is voor ons onacceptabel is dat de toegankelijkheid van academische zorg afhangt van waar in Nederland je woonachtig bent”.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen