Nieuwe plek voor monumentale Jan van der Zee-trap

09 dec 2022, 10:45 Nieuws
herplaatsing trap jan van der zee foto diana lourens
De monumentale trap van kunstenaar Jan van der Zee, jarenlang de entree van de Naberpassage aan de Grote Markt, krijgt een nieuwe plek aan het Reitdiep. De trap werd in 2013 verwijderd vanwege de vernieuwing van de oostwand van de Grote Markt en sindsdien lag het in een opslag.
Sinds deze week is de trap, die bestaat uit losse onderdelen, is deze week op een nieuwe locatie aan fietspad Donghornsterpad geplaatst, gelegen tussen de Friesestraatweg ter hoogte van het spoor en de historische ACM-fietsbrug.
De gemeente Groningen en Kunstpunt Groningen onderzochten de afgelopen jaren verschillende mogelijke locaties om de trap te herplaatsen, maar er kwam geen enkele geschikte plek voorbij. Totdat Geveke-directeur Harry Leggedoor in december 2016 in de krant las dat de gemeente een herbestemmingsplek voor het betonnen kunstwerk zocht. Hij stelde voor de trap te plaatsen bij zijn bouwproject ‘Crossroads’ op het voormalige ACM-terrein langs het Reitdiep. Bouwbedrijf Geveke ging op deze plek een nieuw appartementencomplex bouwen.

Nieuwe locatie

Na overleg met de erven Van der Zee en de gemeente krijgt de trapdecoratie van Jan van der Zee een prominente plek aan fietspad Donghornsterpad. De trap, die bestaat uit losse onderdelen, is deze week op de nieuwe locatie geplaatst. Ook de zijpanelen komen deels terug. De komende maanden volgt de afwerking.
In het voorjaar van 2023 wordt het kunstwerk officieel onthuld.

Over de trap

Ploegkunstenaar Jan van der Zee (1898-1988) maakte het ontwerp van de trap op verzoek van het architectenbureau Klein in Groningen, dat ook de hele Naberpassage ontwierp. De kunstenaar maakte een aantal elementen waarin verschillende abstract-geometrische vormen elkaar afwisselen. De tien afzonderlijke delen plaatste hij vervolgens achter elkaar.