Protestmars tegen geweld op vrouwen aanstaande vrijdag in Groningen

Foto: via Comité Vrouwenstrijd Groningen

Aanstaande vrijdagavond organiseert Comité Vrouwenstrijd Groningen een protest tegen geweld tegen vrouwen in Groningen. De demonstranten willen met de slogan “Breng aan het licht” aandacht vragen voor geweld tegen vrouwen en hebben ook een eisenpakket samengesteld.

Het protest valt samen met de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. “Het probleem van geweld tegen vrouwen is nog lang niet voorbij”, vertelt woordvoerder Tika van het comité. “Het is niet alleen een cultureel probleem, maar ook een materiële. Dit proberen wij aan te kaarten met onze eisen.”

Volgens het CBS zijn er jaarlijks 100.000 slachtoffers van aanranding. Deze cijfers zijn exclusief andere vormen van seksuele intimidatie zoals ongewenste aanrakingen. 90 procent van deze slachtoffers is vrouw. Eén op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht. Transvrouwen hebben een overlijdensrisico van drie keer zo hoog als die van cisvrouwen, mede door femicide en zelfdoding.

Met de protestmars wil het comité onder andere de volgende eisen onder de aandacht brengen: alle onvrijwillige seks als verkrachting berechten en femicide (het bewust doden van vrouwen, omdat ze een vrouw zijn) als haatmisdrijf laten berechten. Daarnaast wil het comité preventieve geestelijke gezondheidszorg en proactieve slachtofferhulp voor slachtoffers van (seksuele) mishandeling. Ook wil het comité gratis kinderopvang voor iedereen, ook in de avond, nacht en weekend en de ouderschapsverlof verlengen met uitkering van volledig loon.

De protestmars begint om 19.00 uur op de Nieuwe Markt voor het Forum.

Comité Vrouwenstrijd Groningen bestaat onder andere uit mensen van ROOD, CJB, JS, DWARS en GSb.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen