Vijf RUG-wetenschappers ontvangen Europese miljoensubsidie

Foto: Jan Buurma

Vijf onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen ontvangen een Europese subsidie van ieder 1,5 miljoen euro van de Europese Onderzoeksraad (ERC). Met de ERC Starting Grant stimuleert de ERC baanbrekend onderzoek in Europa, meldt de RUG.

De vijf wetenschappers zijn Marthe Walvoort, Marcos Guimaraes, Julia Kamenz, Sandy Schmidt en Robert Prey. De onderzoeken waar het geld naartoe gaat, bestaan uit verschillende onderwerpen.

Zo onderzoekt Walvoort de invloed van bepaalde suikersoorten op bacteriële infecties en wil ze de bijdrage van deze suikers aan bacteriële infecties onderzoeken. Guimaraes gaat magnetische apparaten combineren met optische communicatie. Specifiek gaat Guimaraes proberen een laser te integreren in magnetische apparaten, die magnetische informatie kan omzetten in optische informatie, oftewel de polarisatie van licht

Kamenz gaat de meest fundamentele biologische klokken ontleden: de celcyclusklok en wil tot nieuwe inzichten komen in de biochemie van de celdeling. Schmidt wil milieuvriendelijke enzymen ontwikkelen voor toepassing in onder meer de landbouw, geneesmiddelen en cosmetica.

Tenslotte onderzoekt Prey hoe sociale media en streamingdiensten de creativiteit, de identiteit en de werkomstandigheden van muzikanten beïnvloeden.

Met de toegekende beurzen ondersteunt de ERC talentvolle jonge onderzoekers bij het opzetten van een onderzoeksteam en het starten van een onafhankelijk onderzoeksproject.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen