Kunstpunt Groningen roept kunstenaars op voor teruggave BKR-werken

Foto: De Redactie

Kunstpunt Groningen roept kunstenaars of erven van de kunstenaars op zich te melden als ze belangstelling hebben voor teruggave van werk dat zij maakten in het kader van de BKR.

Doordat Kunstpunt in de nabije toekomst gaat verhuizen, is de noodzaak ontstaan het depot op te ruimen. De gemeente Groningen heeft daarop besloten deze werken zoveel mogelijk terug te geven aan de (erven van) kunstenaars.

De Kunstuitleen van Kunstpunt Groningen (voorheen CBK Groningen) beheert en exploiteert deze kunstcollectie van de gemeente Groningen. Deze collectie omvat niet-museale werken, waaronder werken uit de Beeldende Kunstenaars Regeling. De staat van een deel van deze werken is niet meer geschikt voor uitleen.

Veel van de werken van lokale kunstenaars kwamen in de periode tussen 1956 en 1987 in het bezit van de gemeente Groningen in het kader van de toen geldende BKR-regeling.

“Het werk is jarenlang beschikbaar geweest voor de Kunstuitleen. Groningers hebben de mogelijkheid gehad deze werken in huis te hebben, om te lenen en eventueel te kopen. Vanwege beperkte mogelijkheden in de huisvesting is in het verleden (2002-2004), na zorgvuldige beoordeling al veel werk uit de collectie gehaald,” vertelt Jeanine de Boer, projectleider bij Kunstpunt. “Voor werken met museale waarde is een bestemming gezocht. Overige werken achter glas zijn uitgelijst en in dozen en mappen opgeborgen. Het depot van Kunstpunt heeft niet de ideale opslagomstandigheden zoals een museum dat wel heeft en daardoor gaat de staat van het werk achteruit. Een concrete verhuizing is nog niet aan de orde, maar dit zal in de nabije toekomst waarschijnlijk wel plaatsvinden. “Door nu te beginnen met opruimen, nemen we de tijd dit zorgvuldig te doen.”

Oproep

Kunstenaars (of erven van de kunstenaars) kunnen voor 31 januari 2023 contact op te nemen met Kunstpunt Groningen via [email protected].

Meer informatie over de procedure is te vinden op de website van Kunstpunt

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen