Eerste betonstort op Julianaplein voor nieuwe verbinding Hoogezand richting Assen

Foto: De Redactie

Deze maandag wordt eerste beton gestort voor het eerste deel van de vloer voor de tunnel, die de verbinding maakt van Hoogezand (zuidelijke ringweg) richting Assen (A28).

Het is de eerste betonstort voor de bouw van het toekomstige Julianaplein, meldt Aanpak Ring Zuid. De betonstort is voorbereid door wapeningskorven klaar te maken.
Vijftien medewerkers zijn maanden lang bezig geweest met de wapeningskorven te vlechten van betonijzer. Betonijzer wordt gemaakt van oude metalen en wordt gebruikt als basis voor beton. Het staal bestaat uit lange, rechthoekige staven, die zo worden geknipt en gebogen dat een soort ijzeren kooi ontstaat: een wapeningskorf. Deze worden geplaatst op de plekken waar vloeibaar beton wordt gestort. Is het beton uitgehard, dan zorgt het staal voor de noodzakelijke stevigheid. Normaal worden deze wapeningskorven kant-en-klaar gekocht of gevlochten op de exacte plek waar ze nodig zijn.

Het Julianaplein wordt een ongelijkvloerse kruising om de doorstroming van het verkeer te verbeteren. De verkeersstromen uit de verschillende richtingen krijgen elk een eigen rijbaan, boven elkaar. De verkeerslichten verdwijnen en de wegen kruisen elkaar straks niet meer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen