Provincie Groningen krijgt er komende jaren 28.500 nieuwe woningen bij

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen worden 28.500 nieuwe woningen gebouwd tot en met 2030. Dat meldde de provincie dinsdagmiddag.

Dit aantal woningen is volgens de provincie nodig om aan de toenemende vraag naar betaalbare woonruimte te voldoen en ter vervanging van woningen, om de kwaliteit van het totale aantal woningen op peil te houden.

Door de bevolkingsgroei, het besteedbaar inkomen en de noodzaak om woningen te verduurzamen en versterken, is de woningbouwopgave in de Groninger regio ingewikkeld. Provincie, Groninger gemeenten en woningcorporaties doen daarom een beroep op het Rijk om de bouwplannen te kunnen realiseren. Ze laten dit weten bij het indienen van hun plan als onderdeel van de Nationale Woon- en Bouwagenda.

Sociale huurwoningen

De Groningse woningcorporaties, verenigd in G13, nemen bijna de helft van de nieuw te bouwen woningen in Groningen voor hun rekening. Met deze plannen groeit het aantal sociale huurwoningen in de provincie met vijf procent. Naast nieuwbouw blijven de corporaties zich ook richten op de verduurzaming van bestaande huurwoningen, de betaalbaarheid voor huurders en de leefbaarheid in de wijken.

Groningse situatie

De Groningse situatie maakt de woningbouwopgave in onze provincie ingewikkeld. In het noordoostelijk deel speelt de versterkingsopgave als gevolg van aardbevingsschade. Op andere plekken in de provincie laten we een krimpscenario achter ons, en is een deel van de woningvoorraad kwetsbaar en aan vervanging en vernieuwing toe. Maar ook de stad Groningen kent naast een grote bouwopgave, een omvangrijke transitie-opgave (wijkvernieuwing).

Ondersteuning is nodig

De provincie, gemeenten en woningcorporaties hebben van het Rijk ondersteuning nodig om de plannen voor de woningbouw te realiseren. Woningbouwprojecten kosten vaak meer geld dan ze opleveren. In de provincie Groningen is deze zogenaamde onrendabele top hoger dan in andere regio’s van het land. Verder moet het Rijk ervoor zorgen dat procedures versneld worden afgehandeld (Raad van State) en belemmeringen in wetgeving weggenomen worden. Ook moet er gezorgd worden voor voldoende betaalbare bouwlocaties en ambtelijke capaciteit.

Aantallen

Het Rijk heeft in maart 2022 de Nationale Woon- en Bouwagenda aangekondigd met als doel om in Nederland 900.000 woningen te realiseren. Met 28.500 woningen draagt Groningen hieraan bij. Dit gaat om een uitbreiding van 20.000 woningen en vervanging door sloop van 8.500 woningen, waarvan 40 procent het gevolg is van de versterkingsopgave. Corporaties hebben plannen voor de bouw van bijna 13.400 sociale huurwoningen. Ongeveer de helft daarvan is vernieuwing van bestaande woningen.

Vervolg

In de komende tijd gaat de regio Groningen de afspraken uitwerken in regionale woondeals.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen