Opkoop woningen aardbevingsgebied nu hele jaar door mogelijk

Foto: CC BY 3.0/Wikipedia Commons/ Jeroen Stoop

Woningeigenaren kunnen vanaf zaterdag, 1 oktober het hele jaar door een aanvraag indienen voor het opkopen van hun woning in het aardbevingsgebied. Nationaal Co├Ârdinator Groningen (NCG) schaft de tweejaarlijkse aanvraagrondes van het Koopinstrument af en maakt aanvragen het hele jaar mogelijk.

Aanleiding hiervoor is volgens de NCG is het teruglopende aantal aanmeldingen voor het Koopinstrument. Geïnteresseerde woningeigenaren kunnen zich aanmelden voor het opkopen van hun woning via het formulier op de website van NCG.

Minder aanmeldingen

Het aantal aanmeldingen voor het Koopinstrument zit de afgelopen jaren in een dalende lijn. In 2021 ontving NCG 10 aanmeldingen en in 2020 kwamen er 43 aanmeldingen binnen. In 2019 waren dat er nog 76. NCG vermoedt dat de afname onder andere te maken heeft met het herstel van de Groningse woningmarkt.

Van 2016 tot en met 2021 zijn in totaal 83 woningen opgekocht via het Koopinstrument. Opgekochte woningen worden gebruikt als tijdelijke huisvesting voor de versterkingsopgave of opnieuw te koop gezet.

In 2022 is een budget van 10 miljoen euro beschikbaar voor de aankoop van woningen. Dat geld zou verdeeld worden over twee aanvraagrondes van 5 miljoen euro maar de NCG maakt het nu mogelijk om het hele jaar door een aanvraag in te dienen.

Op de website van NCG staat een overzicht met postcodes die in aanmerking komen voor het Koopinstrument. Ook zijn er verschillende voorwaarden voor het opkopen van de woning.

Kijk voor meer informatie op de website van NCG.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen