Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Zuidwolde

Foto: De Redactie

In Zuidwolde, vlak boven de stad Groningen, is op een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Dat meldt de Rijksoverheid.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden ongeveer 28.000 vleeskuikens op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Binnen drie kilometer rond het besmette bedrijf liggen twee andere pluimveebedrijven. Bij deze bedrijven zal worden getest op vogelgriep.

Rond tien kilometer van het besmette bedrijf liggen negen andere pluimveebedrijven. Voor hen geldt nu een ophokplicht, afschermplicht en vervoersverbod.

Ook in Wildervank werd donderdag vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf. Op deze locatie ruimt de NVWA ongeveer 15.000 leghennen. Binnen de tien kilometerzone liggen 30 pluimveebedrijven, drie daarvan liggen binnen één kilometer en zes bedrijven liggen binnen de drie kilometer. Bij deze bedrijven wordt getest op vogelgriep.

Landelijke maatregelen

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. De maatregelen zijn bedoeld om verspreiding van het virus te voorkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen