Project Engelse Park ontvangt Groninger Architectuurprijs

Foto: Michel Kievits Architectuurfotografie via Platform Gras

De prijzen voor de beste nieuwe architectuurprojecten van Groningen werden uitgereikt in De Biotoop in Haren. Zowel de vakjury als het publiek gaf de Groninger Architectuurprijs aan Het project Engelse Park, ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten en wUrck heeft de Groninger Architectuurprijs gewonnen.

Het Engelse Park ontving de prijs zowel van de vakjury als het publiek. In de wijk staan 95 gasloze woningen, verdeeld over zes woningtypes in drie bouwblokken, in een groene omgeving. De tweede prijs van de vakjury ging naar de vernieuwing van het Groninger stadhuis en de derde prijs was voor woongebouw Tractie in de Grunobuurt.

Winnaars publieksprijs

Online konden mensen een maand lang stemmen op hun favoriete project. Samen met het oordeel van de publieksjury bepaalden deze stemmen de winnaars van de publieksprijs. De eerste plek ging, net als bij de vakjury, naar Engelse Park. De tweede prijs gaf het publiek aan het nieuwe busknooppunt UMCG Noord en de derde plaats was voor de herontwikkeling van de voormalige graansilo aan de Griffeweg.

Duurzaamheidsprijs

Voor het eerst werd dit jaar de de Groninger Duurzaamheids-aanmoedigingsprijs (GRODUAP) uitgereikt, een initiatief van stadsbouwmeester Nathalie de Vries. Ontwerpen met een uitgesproken duurzame component kwamen ervoor in aanmerking. Drie projecten viel deze eer ten deel. Naast het vernieuwde stadhuis waren dat, de transformatie van de voormalige Borgmanschool en het project Mijn Schuurwoning in Meerstad.

Met de Groninger Architectuurprijs wordt aandacht gevraagd voor de kwaliteit van de gebouwde omgeving en het belang van zorgvuldig ontwerp. Op basis van de inzendingen bepalen een vak- en publieksjury hun winnaars: het beste nieuwe bouwwerk van Groningen.

Vakjury

De vakjury kwam dit jaar uit Utrecht en bestond uit Gerwin de Vries (Flux landscape architecture), Jeroen Koning (Senior Adviseur Gezonde Leefomgeving Gemeente Utrecht), Eveline Keizer (Senior Ontwikkelingsmanager BPD Gebiedsontwikkeling), Sanneke van Wijk (Stedenbouwkundige Gemeente Utrecht) en Casper Schuuring (MONK Architecten).

De Groninger Architectuurprijs is een initiatief van de Stichting Dag van de Architectuur Groningen (DAG), GRAS en Atelier Stadsbouwmeester. Het is onderdeel van het programma van de Groninger Architectuurmaand.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen