PvdA Groningen pleit voor jaarlijkse herdenking Groningen voor slachtoffers oorlogsgeweld Nederlands-Indië

Foto: Archief De Redactie

De PvdA in Groningen wil dat er in de gemeente Groningen vanaf volgend jaar op 15 augustus een jaarlijkse herdenking komt voor de slachtoffers van oorlogsgeweld in voormalig Nederlands-Indië. Als het aan de PvdA en een groot deel van de partijen in de Groningse gemeenteraad ligt wel.

“Op 4 mei is het twee minuten stil in Nederland. We herdenken dan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 en de slachtoffers van tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Echter, in voormalig Nederlands-Indië was de oorlog nog lang niet voorbij. Pas maanden later, op 15 augustus capituleerden de Japanners. Ondanks de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 is er maar weinig aandacht voor”, aldus PvdA raadslid Els van der Weele.

Voor van der Weele is de geschiedenis in Nederlands-Indië dichtbij. Haar beide ouders maakten de verschrikkingen van de oorlog daar van dichtbij mee in een van de jappenkampen. Dat in Nederland maar weinig mensen weten van de oorlog in voormalig Nederlands-Indië is voor Els en haar vader moeilijk te verkroppen. Daarom moet er, ook in Groningen, ieder jaar een moment van herdenking komen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog en alle slachtoffers in voormalig Nederlands-Indië.

“Mensen die toen nog in de jappenkampen zaten, tellen niet meer mee. Zo voelt het”, aldus Leo (de vader van Els) in een aangrijpend interview deze zomer in het Dagblad van het Noorden. Dochter Els hoopt met een jaarlijks moment van aandacht op 15 augustus in Groningen daar verandering in te brengen. Juist nu de generatie van haar vader de verhalen nog kan delen en vertellen.

Woensdag doet van der Weele daarvoor een voorstel in de Groningse gemeenteraad.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen