Aardbevingsproblematiek voor achtste keer benoemd in Troonrede

Foto: Archief De Redactie

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens Prinsjesdag voor de achtste keer de aardbevingsproblematiek in Groningen benoemd in de troonrede.

“Het blijft pijnlijk en beschamend dat zoveel mensen en gezinnen in grote problemen zijn gekomen door fouten en nalatigheid van de overheid”, aldus de koning. “Alle inwoners van Nederland moeten hun recht kunnen halen en het kabinet voelt de absolute plicht recht te doen aan de inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen en de slachtoffers van de toeslagenaffaire”.

In de troonrede begint de Koning met de woorden “Wij leven in een tijd van tegenstrijdigheden en onzekerheid”. De Koning benoemde dat het pijnlijk is dat steeds meer mensen moeite hebben hun rekening te kunnen betalen.

Vooral de energiecrisis veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor de laag- en middeninkomens worden daarin genoemd. Het kabinet kondigt een pakket van 18 miljard euro aan. Sommige maatregelen zijn daarbij bedoeld voor de korte termijn.

Het kabinet werkt aan een prijsplafond voor energie, zodat mensen hun energierekening kunnen blijven betalen. De belastingverlaging op brandstof en de energietoeslag lopen door in 2023. Ook de zorgtoeslag en de basisbeurs voor studenten gaan komend jaar omhoog.

Daarnaast komen er structurele inkomensverbeteringen voor lage en middeninkomens. Per 1 januari gaan het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen met 10 procent omhoog. De huurtoeslag en het kindgebonden budget worden hoger en voor werkenden daalt de inkomstenbelasting en stijgt de arbeidskorting, zodat werken meer loont.

Over de nijpende woningmarkt, waarbij een goed en betaalbaar koop- of huurhuis voor steeds meer mensen, vooral voor starters en jongeren, onbereikbaar is, zegt de Koning: “Het kabinet trekt de regie over de volkshuisvesting en ruimtelijke ordening weer naar zich toe. De Nationale Woon- en Bouwagenda formuleert een ambitie van 900.000 nieuwe woningen tot en met 2030”.

Lees hier de gehele Troonrede.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen