Voorbijgangers centraal in nieuw kunstwerk Tschumipaviljoen

Foto: Siese Veenstra

Voorbijgangers van het Tschumipaviljoen vormen het uitgangspunt voor het nieuwe werk van kunstenaar Rosa Everts, dat vanaf vrijdag 23 september te zien is. In de weken voorafgaand aan de opening is het maakproces zichtbaar.

Everts vraagt het langslopende en -fietsende publiek om te poseren en legt vervolgens hun silhouet vast op de wanden van het glazen paviljoen. Het resultaat is een werk dat een weerspiegeling is van de dynamische omgeving van het Tschumipaviljoen: het Hereplein met al haar ‘passanten’.

Rosa Everts

Rosa Everts (Groningen, 1986) is beeldend kunstenaar. In 2009 studeerde ze af aan Academie Minerva. Sindsdien exposeert ze regelmatig in galeries en musea door heel Nederland en is haar werk te vinden in verschillende (privé)collecties, waaronder het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Haar werk reflecteert op de menselijke omgeving en hoe deze in de loop van de tijd verandert. Het werk van Rosa Everts verhoudt zich altijd tot tekenkunst, maar kan veel verschillende vormen aannemen: van zeer gedetailleerde kleurpotloodtekeningen op papier tot grote muurtekeningen of omvangrijke ruimtelijke installaties, vaak gemaakt van papier.

Kunstuitleen

Ter gelegenheid van haar installatie in het Tschumipaviljoen zijn ook twee werken van haar te koop in de Ateliercollectie van de Kunstuitleen, beschikbaar gesteld door galerie with tsjalling: de vaste galerie van Everts in Groningen. Het gaat om de ingelijste werken Display 1 en Display 6, gemaakt met gemengde techniek op fotoprint op papier.

Het Tschumipaviljoen wordt sinds dit jaar geprogrammeerd door Kunstpunt Groningen. “We vragen kunstenaars om met hun werk te reageren op het gebouw en omgeving en uitstraling te geven aan het plein. Naast (inter)nationale kunstenaars focussen we de komende tijd op kunstenaars uit het noorden van het land”, aldus . Nicoline Wijnja, projectleider bij Kunstpunt Groningen

Passanten van Rosa Everts is van 23 september 2022 tot en met 6 januari 2023 te bezichtigen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen