Relatief veel bibliotheeklocaties in Groningen

Foto: Archief De Redactie

In Groningen zijn relatief veel bibliotheeklocaties. Iedere bibliotheek wordt gedeeld met gemiddeld 16.935 Groningers, maar dat is minder is dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius

Laudius concludeert dat op basis van een inventarisatie onder 141 Nederlandse bibliotheekorganisaties en CBS-data.

Voor het maatschappelijke aanbod van bibliotheken hebben gebruikers geen abonnement nodig. Het aanbod bestaat bijvoorbeeld uit het bevorderen van digitale vaardigheden en taalvaardigheid. Gemiddeld is er voor iedere 22.197 Nederlanders een bibliotheeklocatie, maar niet in iedere regio delen inwoners dus hun bibliotheek met evenveel anderen.

Een basisabonnement bij een Groningse bibliotheek kost gemiddeld 57 euro per jaar. Een gemiddeld abonnement in Nederland kost € 41,67 per jaar. Leden in Groningen zijn dus relatief duur uit. De hoogte van een lidmaatschap verschilt binnen Groningen niet per regio. Beide bibliotheekorganisaties rekenen hetzelfde tarief voor hun leden. In de provincie Groningen hoeft echter geen boete betaald te worden.

Bibliotheken hebben steeds minder leden

Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland afgenomen met zo’n 20 procent. Slechts van een kwart van de huishoudens is nog minimaal één gezinslid aangesloten bij een bibliotheek. Dit percentage is in Groningen met 26,1 procent hoger dan het landelijke gemiddelde. In de gemeenten Westerkwartier (33,6%), Het Hogeland (32,6%) en Westerwolde (29,4%) zijn de meeste huishoudens nog lid van een bibliotheek. In de gemeente Groningen ligt het percentage het laagst, daar is nog slechts één op de vijf huishoudens aangesloten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen