UMCG staat een jaar lang stil bij 225-jarig bestaan

Het Nosocomium Academicum in 1797.
Het Nosocomium Academicum in 1797.
Foto: via UMCG.

Het Universitair Medisch Centrum (UMCG) bestaat dit jaar 225 jaar. Daarom staat het UMCG in het academisch jaar 2022-2023 uitgebreid stil bij deze mijlpaal met verschillende bijeenkomsten, activiteiten en verhalen.

Evert Jan Thomassen à Thuessink stichtte in 1797 een klein, academisch hospitaal in de binnenstad van Groningen: het Nosocomium Academicum. Als een klein ziekenhuis met acht bedden, zo begon het UMCG 225 jaar geleden en nu anno 2022 is het UMCG gegroeid tot een universitair medisch centrum met zo’n 13.000 medewerkers.

Publiekslezingen en open dag

Tot de zomer van 2023 zijn er verschillende activiteiten voor zowel UMCG-medewerkers als algemeen publiek, waarbij er veel aandacht is voor de geschiedenis van het UMCG en hoe de rol van het UMCG in de afgelopen 225 jaar is ontwikkeld. Met de medewerkers trapte het UMCG het jubileumjaar af tijdens een feest van de personeelsvereniging op vrijdag 2 september. Voor het algemeen publiek worden er lezingen georganiseerd en is er in 2023 een open dag. Informatie hierover en andere activiteiten volgt op umcg.nl/225.

Op umcg.nl/225 zijn verhalen te lezen over de historie van het UMCG en de eerste patiënten in 1797. In de loop van het jubileumjaar volgen meer historische verhalen, evenals verhalen van patiënten en medewerkers en vele anderen die betrokken zijn bij het UMCG. En het UMCG kijkt vooruit: hoe ontwikkelt het universitair medisch centrum verder en kunnen grote uitdagingen in gezamenlijkheid worden aangepakt?

Wat is jouw UMCG-verhaal?

Het UMCG vraag het publiek om eigen verhalen te delen. “Die ene dokter of verpleegkundige die jou zo goed heeft geholpen, iets bijzonders voor je deed of simpelweg een arm om je heen sloeg toen het nodig was. Die ene onderzoeker die jou verder hielp of die docent van wie je zijn of haar wijze les nooit zult vergeten?”, aldus het UMCG. Het delen van deze verhalen kan eveneens via [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen