Hondsdagen starten zomers warm en met buien

Foto: Publiek Domein

De Hondsdagen beginnen vandaag, woensdag 20 juli. Het is geen officiële weerkundige term, maar deze periode van vier weken staat vaak garant voor broeierig en explosief weer.

Weerkundig staat de eerste dag van de hondsdagen gelijk aan het weer in de volgende vier tot zes weken. Een wisselvallige eerste hondsdag zou dus een wisselvallige zomer beloven.

Hondsdagen

De hondsdagen duren van ongeveer 20 juli tot 20 augustus. De Hondsdagen zijn genoemd naar de ster Sirius (Hondsster) van het sterrenbeeld De Grote Hond. Het sterrenbeeld de Grote Hond, met daarin de hondsster Sirius, komt tegelijk op met de zon. Tijdens de Hondsdagen is deze ster niet te zien. In Nederland is de tijd van de Hondsdagen gemiddeld de warmste van het jaar.

Het woord hondenweer is afgeleid van het oud-Nederlandse woord ondeweer. Dit betekent zeer slecht weer. Na de hondsdagen volgen nog kattendagen oftewel de drie dagen die volgen op de hondsdagen.

Betekenis van de hondsdagen in de weerkunde

De hondsdagen kenmerken zich meestal door warm, vochtig weer met af en toe een fikse onweersbui, veel regen in korte tijd en lokaal wateroverlast.

Weer

Na een zeer hete zonnige zomerdag op woensdag waarbij de temperaturen in Groningen uitkwamen rond de 35 graden, is het ook woensdagochtend nog zonnig. De temperaturen liggen rond de 32 graden. Elders is er een mix van wolken en zonneschijn. Vanuit het zuidwesten trekken volgens Weeronline buien over het land, waarbij onweer mogelijk is.

Later in de middag trekken opnieuw buien over het land vanuit het zuidwesten. Behalve onweer kan er veel regen vallen in korte tijd en windstoten tot 70 kilometer per uur voorkomen. De zwaarste buien worden in het oosten van het land verwacht.

Donderdag valt eerst nog lichte regen, maar in de middag wordt het overal droog en breekt de zon steeds meer door. Door een noordwestenwind is het minder warm met 20 tot 21 graden in het noorden tot 24 graden in de rest van het land. Ook vrijdag zijn er veel wolken en schijnt af en toe de zon met opnieuw temperaturen tussen de 20 en 25 graden.

Het weekend wordt het weer warmer en schijnt de zon uitbundig op beide dagen. De temperaturen gaan zondag opnieuw richting de 26 tot lokaal 30 graden.

Het weer voor de komende week kenmerkt zich volgens Weeronline door rustig zomerweer met een warm slot. De temperatuur doet een klein stapje terug, maar het wordt stabiel zomerweer met zon en af en toe overtrekkende wolken. De temperaturen komen uit tussen de 20 graden op de Waddeneilanden en 23 graden in het zuiden van het land.

De temperatuur gaat donderdag omhoog doordat de wind naar het oosten draait. De zon schijnt regelmatig en in het binnenland kan het 25 tot 27 graden worden. De kans op een bui neemt in het weekend toe.

 

♦♦♦

Groningen.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Groningen Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Wilco Kwant via de telefoon: 06-83435676 of via de mail: [email protected] .

De redactie is te bereiken via [email protected].

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen