Actievoerende boeren op wegen en bij distributiecentra (Update)

Foto: Archief De Redactie

De nieuwe acties van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet zijn maandagochtend vroeg van start gegaan. Zo zijn op de A7 bij Drachten en de N34 bij Gieten tractoren op de weg gesignaleerd, meldt Rijkswaterstaat. Bij meerdere distributiecentra van supermarkten zijn actievoerders aangekomen, net als bij de haven in Lauwersoog.

Over het hele land verspreid blokkeren boeren de distributiecentra van ketens als Jumbo, Albert Heijn, Lidl en Boni met hun trekkers.

In Groningen zijn maandagochtend boeren op weg gegaan om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Onder andere staan ze met hun trekkers op de brug bij Gaarkeuken. De hoofdvaarweg Lemmer – Delfzijl is daardoor gestremd, meldt Rijkswaterstaat.

Vissers sluiten aan bij boerenprotest

Vissers hebben zich aangesloten bij de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van de overheid. De actiegroep van kottervissers Eendracht Maakt Kracht (EMK) kondigt protesten aan in onder meer Lauwersoog, IJmuiden en Den Helder.

De visserijhaven van het Groningse Lauwersoog was sinds zondagavond afgesloten vanwege stakende vissers, zo meldt de haven. Ze hebben de haven met hun schepen afgegrendeld. “Ze hebben de boel geblokkeerd. Het visserijgedeelte is afgesloten, daar kan inderdaad geen schip meer in of uit”, aldus de havenmeester eerder.

Inmiddels is de blokkade van de haven in Lauwersoog rond 10.00 uur beëindigd. Dat betekent dat de veerdienst van en naar Schiermonnikoog hervat kan worden, aldus de havendienst in Lauwersoog. De eerste veerboot vertrok om 10.30 uur vanaf het Waddeneiland.

De vissers, die zich aansloten bij de acties van boerendemonstranten, begonnen zondagavond met het afgrendelen van het visserijgedeelte van de haven. Maandagochtend blokkeerden zij de hele haven met ongeveer veertig schepen. Volgens de havendienst is de actie “keurig netjes” verlopen.

De vissers zijn boos over de bijdrage die zij moeten leveren aan de stikstofreductie in Nederland.

Boeren hadden eerder aangekondigd “heel Nederland plat te leggen” uit onvrede over de stikstofplannen van het kabinet. Ze hebben elkaar opgeroepen actie te voeren bij de luchthavens, distributiecentra en de Rotterdamse haven. Over de plannen is weinig bekend. Politie en Rijkswaterstaat hebben mensen opgeroepen goed voorbereid de weg op te gaan en de actuele situatie op de weg in de gaten te houden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen