OM eist vijf jaar cel en TBS voor doodslag op vader Groningen

Foto: De Redactie

egen een 40-jarige man uit Groningen heeft het Openbaar Ministerie (OM) vijf jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist voor het doodslaan met een hamer van zijn 69-jarige vader. Hij wordt ervan verdacht op 7 juni vorig jaar zijn vader van het leven te hebben beroofd in de wijk Selwerd in de Stad Groningen.

De verdachte bekende zijn daad, meldt het OM. Dit deed hij door op dezelfde dag te bellen met de Reclassering. Hij werd een paar uur later aangehouden tussen Steendam en Siddeburen.

Gemoedsopwelling

De verdachte heeft verklaard dat er iets bij hem knapte en dat hij opeens dacht dat zijn vader hem wilde vermoorden. Om dat te voorkomen moest hij zijn vader om het leven brengen. Onder invloed van dat inzicht en die angst heeft hij snel gehandeld. Volgens de officier van justitie is er daarom geen sprake van moord, maar van doodslag. “Alle handelingen die de verdachte in een kort tijdsbestek heeft verricht, moeten in mijn visie worden aangemerkt als een uitvloeisel van een onmiddellijke gemoedsopwelling, aldus de officier van justitie.

Psychotische stoornis

De verdachte werd onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC) en zij komen tot de conclusie dat de doodslag op zijn vader de verdachte in sterk verminderde mate toe te rekenen is. Er is volgens de onderzoekers onder meer sprake van een psychotische stoornis. “Nu hij slechts in beperkte mate verantwoordelijk gehouden kan worden voor de door hem gepleegde strafbare feiten, heeft dat uiteraard een fors matigend effect op de te vorderen gevangenisstraf”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Bescherming van de maatschappij

TBS met dwangverpleging is wel op zijn plaats, vindt de officier. “Er is immers sprake van een ernstig misdrijf, waarbij de kans dat de verdachte wederom de fout in gaat groot is. “Daarom dient de samenleving tegen hem beschermd te worden.”

Wanneer de uitspraak is laat de rechtbank in Groningen na de inhoudelijke behandeling weten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen