Eerste verhoren parlementaire enquête gaswinning Groningen maandag van start

Foto: Jan Buurma

De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen start maandag met de eerste openbare verhoren. De eerste week komen vooral gedupeerden aan het bod, maar ook oud-minister Annemarie Jorritsma.

De gedupeerden Herman de Muinck, Sijbrand Nijhoff en Susan Top, voormalige secretaris van het Groninger Gasberaad zijn als eerste aan de beurt deze maandag.

In deze eerste week verhoort de enquêtecommissie twaalf personen over de aard, ernst, omvang en hardnekkigheid van de problemen in Groningen. Ook de ervaring met en feitelijke kennis over de gaswinning komen aan bod. Hiervoor worden onder anderen gedupeerden, wetenschappers, leidinggevenden van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en Shell, ambtenaren en een oud-minister verhoord.

De commissie heeft de afgelopen maanden al dossieronderzoek gedaan en 124 voorgesprekken gevoerd. Het werk heeft zich vooral “achter de schermen” afgespeeld, en de commissie heeft zich “breed en heel intensief verdiept in de problematiek van de aardgaswinning”, aldus Van der Lee. De Kamerleden brachten al bezoeken aan het aardbevingsgebied in Groningen.

De parlementaire enquête is het zwaarste middel van de Kamer, temeer omdat de commissie betrokkenen onder ede kan horen en documenten kan opeisen. De commissie vorderde al 600.000 documenten bij 47 organisaties als “ministeries, oliemaatschappijen, regionale overheden en betrokken kennis- en toezichtinstellingen”.

De openbare verhoren worden gehouden tussen maandag 27 juni en 1 juli en tussen 29 augustus en 14 oktober. Het eindrapport van de onderzoekscommissie wordt begin 2023 verwacht.

Het doel van deze commissie is inzicht krijgen in de besluitvorming over de aardgaswinning, de schadeafhandeling en de versterking in Groningen en daarmee lessen trekken voor de toekomst.

De commissie bestaat uit de leden Tom van der Lee (GroenLinks, voorzitter), Judith Tielen (VVD), Anne Kuik (CDA, momenteel met zwangerschapsverlof), Hülya Kat (D66), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), Peter Kwint (SP) en Barbara Kathmann (PvdA).

De verhoren zijn vanaf 10.00 uur live te volgen via de website van de Tweede Kamer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen