Groningenveld dit najaar op waakvlam, boorputten blijven open

Foto: De Redactie

Het gasveld in Groningen gaat in oktober zoals eerder aangekondigd op de waakvlamstand. Wel blijven alle boorputten voorlopig nog open. Dat is volgens staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nodig om gezien de onzekere omstandigheden op de energiemarkt “maximale flexibiliteit te houden”.

In oktober stopt de reguliere gasproductie in Groningen. Er wordt dan alleen nog de beperkte hoeveelheid gas opgepompt die nodig is om de installaties draaiende te houden. De gaswinning kan dan in geval van uiterste nood, bijvoorbeeld een zeer strenge winter waarin acute tekorten ontstaan, snel worden hervat.

Doordat alle boorputten open blijven, wordt in de waakvlamstand circa 2,8 miljard kubieke meter gas opgepompt. Dat is iets meer dan eerder was voorzien. In het nog lopende gasjaar, dat eind september afloopt, wordt maximaal 4,54 miljard kubieke meter gas gewonnen uit het Groningenveld.

Het is de bedoeling de gaswinning in Groningen in 2023 of 2024 helemaal te beëindigen, maar dat blijft afhankelijk van de internationale situatie. De gaswinning veroorzaakte jarenlang aardbevingen in delen van de provincie, met schade en onveiligheid voor de bewoners tot gevolg.

Gezien de hoog opgelopen prijzen en dreigende tekorten gaan de laatste tijd stemmen op om toch gas te blijven winnen in Groningen. Maar dat kan niet veilig, benadrukt Vijlbrief nog maar eens. Alleen wanneer levensbedreigende situaties ontstaan, bijvoorbeeld als er geen gas meer is voor ziekenhuizen, kan heropening in beeld komen.

Crisisplan

Het kabinet doet een dringende oproep om minder gas te verbruiken. Het stelt daarnaast een crisisplan in werking waar maatregelen in staan voor het geval daadwerkelijk tekorten ontstaan. Nu is dat nog niet het geval, benadrukken minister Rob Jetten (Energie) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).

De eerste fase van het zogenoemde Bescherm- en Herstelplan Gas staat nog in het teken van “vroege waarschuwing”, zegt energieminister Rob Jetten. De stap is bedoeld om het risico dat er komende winter daadwerkelijk te weinig gas beschikbaar is, zo klein mogelijk te maken.

Ook in de zomer kan iedereen daaraan bijdragen, bijvoorbeeld door de airconditioning minder vaak aan te zetten of korter te douchen. “Elke kuub gas telt”, aldus Jetten. Het kabinet wijst daarnaast opnieuw op de voordelen van extra isolatie, waarmee het gasverbruik ook kan worden verminderd.

Voor bedrijven bestaat al een energiebesparingsplicht. Die wordt aangescherpt en er komt meer capaciteit beschikbaar voor handhaving. Het crisisplan stelt het kabinet daarnaast in staat de situatie op de gasmarkt nauwlettender te volgen, doordat energiebedrijven de overheid dagelijks moeten informeren over leveringen.

Het kabinet heft de beperkingen op die uit klimaatoverwegingen waren gesteld aan de stroomproductie in kolencentrales. De kolencentrales mogen weer op volle kracht gaan draaien om de gasgestookte energiecentrales te ontlasten. Het gas dat door die verschuiving bespaard wordt, kan helpen de gasvoorraden voor de komende winter beter op peil te brengen, is de inschatting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen