Negatief zwemadvies voor Paterswoldsemeer, waarschuwing voor Lettelberterplas

Foto: Google Maps

Waterschappen waarschuwen zwemmers om in de komende mogelijk tropische dagen niet zomaar in natuurwater te duiken. Op tal van plekken is al blauwalg geconstateerd.

De provincie Groningen heeft sinds woensdag een negatief zwemadvies afgegeven voor het strand de Lijte bij het Paterswoldsemeer. Voor de Lettelberterplas geldt een waarschuwing voor blauwalg, meldt Waterschap Noorderzijlvest.

Ook is de waterstand in veel plassen en watergangen laag door de droogte in het voorjaar en dat heeft invloed op de waterkwaliteit.

Alleen officiƫle zwemlocaties, die te vinden zijn op zwemwater.nl, worden door de provincies gecontroleerd op veiligheid, hygiƫne en kwaliteit.

Blauwalg, een bacterie die opduikt in zoet water als de temperaturen stijgen, kan voor ernstige gezondheidsklachten zorgen, zoals huidirritatie en maag of darmklachten veroorzaken.

Het is ook niet verstandig om honden in natuurwater te laten zwemmen, want honden kunnen ook ziek worden van blauwalg of door botulisme. Botulisme wordt veroorzaakt door een giftige bacterie die voor ernstige klachten zorgt. Watervogels, maar ook andere dieren, sterven meestal na een botulismebesmetting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen