Stad Groningen goed voor helft van alle snelheidsboetes in de provincie

Meest actieve flitspalen op Emmaviaduct
Meest actieve flitspalen op Emmaviaduct
Foto: Google Maps

In de provincie Groningen zijn vorig jaar zo’n 454.000 snelheidsboetes uitgeschreven. Automobilisten werden het vaakst beboet in de stad Groningen. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Snelheidscontroles leverden in de stad vorig jaar bijna 64.000 boetes op, wat neerkomt op 54,7 procent van alle Groningse prenten. In de stad Groningen werden vorig jaar zo’n 175 snelheidsboetes uitgedeeld per dag.

Ook in Midden-Groningen werd vaak te hard gereden. Hier werd vorig jaar bijna 18.000 keer een boete uitgeschreven, zo’n 50 per dag. In Pekela werden juist de minste snelheidsboetes uitgeschreven: hier kregen vorig jaar slechts 43 verkeersdeelnemers een boete voor te snel rijden.

In Eemsdelta gemiddeld meest forse overtredingen

De gemiddelde snelheidsoverschrijding van alle bekeuringen in Groningen was vorig jaar 8,7 kilometer per uur. Dat verschilt lokaal sterk. Zo wordt in Eemsdelta over het algemeen het hardst gereden. Van alle boetes waarin de exacte snelheid is aangegeven, is de gemiddelde snelheidsoverschrijding hier zelfs 11,5 km/u.

Top 5 Groningse gemeenten met hoogste gemiddelde snelheidsoverschrijdingen

  • Eemsdelta: gemiddeld 11,5 km/u te hard
  • Oldambt: gemiddeld 10,9 km/u te hard
  • Stadskanaal: gemiddeld 9,8 km/u te hard
  • Westerwolde: gemiddeld 9,5 km/u te hard
  • Veendam: gemiddeld 9,2 km/u te hard

Meest actieve flitspaal van Groningen

De meest actieve flitspaal van Groningen staat aan de zuidkant van het Emmaviaduct in de provinciale hoofdstad. Met in totaal 19.062 snelheidsboetes was dit meest productieve flitser van de provincie. Ook de flitser aan de noordkant van het viaduct blijkt productief. Hier werd in 2021 in totaal 11.097 keer een boete uitgeschreven. De top 3 meest actieve flitspalen binnen de provincie wordt aangevuld door de flitser langs de N360 die tevens in stad Groningen te vinden is (8.580 boetes).

In heel ons land werden er 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 km te hard reden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen