Groningen viert voor eerste keer Pride in augustus

Foto: Pride Groningen

Stichting Pride Groningen organiseert tijdens de derde week van augustus de eerste Pride voor Groningen. De stad viert dan de diversiteit en hult zich in regenboogkleuren.

Dinsdag was de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Interseksefobie en Transfobie (IDAHOBIT). De Pride is inmiddels neergestreken in alle grote steden en nu dus ook in Groningen.

‘Groningen is na 2011 achtergebleven’

Pride Groningen vindt dat Groningen, na de laatste Roze Zaterdag in Groningen van 2011 (met 50,000 bezoekers) achter is gebleven op de rest van Nederland. Rakers: “De Golden Arm, de gaybar die zelfs in Amsterdam berucht was, sloot de deuren in 2014. In de jaren erna ging het snel bergafwaarts met de LGBTQI+ horeca in de stad, veel goede initiatieven ten spijt. De Pride is inmiddels neergestreken in alle grote steden. Maar daarin bleef Groningen nu achter. En dat ondanks dat het ooit homo hoofdstad nummer twee van Nederland was.”

Er zijn verschillende activiteiten tijdens Pride Groningen op 19 en 20 augustus. Van lezingen tot exposities, events, afterparty’s en natuurlijk een parade. Met als uitbundig paradepaard de StreetPride in de Zwanestraat vanaf 17.00 uur.

Streetpride

Pride Groningen houdt het nuchter. “Een botenparade is een brug te ver. Manifestaties op straat, daar zijn we sterk in”, aldus de organisatie. Het kloppend hart wordt de StreetPride, een straatfeest in de mooiste winkelstraat van Groningen met optredens van diverse LGBTQI+-artiesten. Verder veranderd The Student Hotel in het Pride Hotel. Vanaf hier start zaterdag de Pride parade. Het Forum heeft LGBTQI+ cinema op het dak. Er is een Dragbrunch en -bingo. Er is theater en dans met een regenboogtintje. En door de stad zijn verschillende feesten en exposities te vinden.

Stichting Pride Groningen is een non-profit organisatie die hier verandering in wil brengen. Het bestuur maakt de verbinding tussen bedrijven en organisaties die meewerken aan het festival. De stichting zet zich in om diversiteit zichtbaar te maken en LGBTQI+-gerelateerde onderwerpen onder een breder publiek te brengen.

Voor de organisatie van Street Pride Groningen wordt samengewerkt met COC Groningen & Drenthe, Stichting Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn, Discriminatie Meldpunt Groningen en Noordstaat. Het programma wordt ondersteund door de Gemeente Groningen. In de organisatie van het programma wordt samengewerkt met onder andere Ganymedes.

Pride Groningen vindt plaats op 19 en 20 augustus. De komende maanden wordt het volledige programma bekend gemaakt op www.pridegroningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen