Energielabel A++ voor provinciehuis Groningen

Foto: De Redactie

Het provinciehuis in Groningen is sinds dinsdag van energielabel C naar energielabel A++ gegaan. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk onthulde het energielabel samen met John Ottens, directeur van BAM Bouw en Techniek, de hoofdaannemer van het ingrijpende renovatieproject.

Het noodzakelijke technische onderhoud aan de buitenzijde was voor de provincie de aanleiding om het gebouw verder te verduurzamen en het binnenklimaat te verbeteren. Dit nadat we een jaar eerder ook al afscheid namen van het gas.

Voor de provincie zijn duurzaamheid, innovatie en het verminderen van energiegebruik belangrijke thema’s. Daarom is besloten om tijdens de geplande renovatie vooral ook maatregelen te nemen om ons energieverbruik drastisch te verminderen, het gebouw veel beter te isoleren en tocht te voorkomen. Zo werd ruim 5.000 vierkante meter dak voorzien van nieuwe isolatie en dakbedekking, werden ruim 650 zonnepanelen geplaatst, werden 350 kozijnenpartijen vervangen en werd meer dan 10 kilometer kierdichting toegepast. Dankzij de aanpassingen is het in het gebouw nu ook veel aangenamer werken. Mede als gevolg hiervan is het gebouw technisch weer voor jaren in goede staat.

Flinke duurzame stap vooruit

Met de afronding van de renovatie heeft de provincie een flinke duurzame stap vooruit gezet. Energielabel A++ voor een gebouw uit de jaren ’90 en deels zelfs uit de jaren ’60 is best bijzonder. De nieuwe zonnepanelen op het dak wekken op jaarbasis meer stroom op dan het gemiddelde verbruik van 80 huishoudens. En doordat het gasverbruik van het pand tot nul is teruggebracht besparen we gemiddeld 250.000 kuub gas per jaar. Dit staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van meer dan 200 huishoudens.

Fleur Gräper-van Koolwijk: “De provincie heeft de verantwoordelijkheid om voorop te lopen in de energietransitie. Doordat we eerder keuzes in de juiste richting hebben gemaakt kunnen we daar nu de resultaten van tonen. En juist in de huidige energiecrisis geven we het goede voorbeeld en leveren een significante bijdrage. Daar zijn we best trots op.”

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen