Europese Dag van de beroerte in Heymanscentrum

Foto: Google Maps

In het Heymanscentrum in Groningen is op de Europese dag van de beroerte op 10 mei een informatiemarkt.

Bezoekers kunnen tussen 13.30 uur en 16.00 uur informatie krijgen over de ziekte en de gevolgen daarvan. Ook is het mogelijk om een gezondheidscheck te doen.

Gratis gezondheidscheck

Een beroerte, ook wel CVA, hersenbloeding of herseninfarct genoemd, is een van de meest levensbedreigende aandoeningen. Wekelijks overlijden hieraan 150 mensen, jongeren en ouderen. Mensen kunnen zelf veel doen om het risico op een beroerte te verminderen door een gezonde leefstijl.

Bezoekers van de informatiemarkt kunnen gratis een gezondheidscheck doen. Professionals meten bloeddruk, bloedsuiker, hartslag en gewicht. U krijgt meteen de uitslag en een advies op maat. Op de markt vindt u ook informatie over hoe u een beroerte herkent en wat u kunt doen om het gevaar te verminderen.

Speciale afdeling in Heymanscentrum

Het Heymanscentrum heeft een gespecialiseerde revalidatieafdeling voor mensen met een beroerte. Het programma sluit aan bij de vragen van de patiënt en is erop gericht dat mensen weer zo zelfstandig mogelijk kunnen leven.

Dit betekent voor iemand die moeilijk kan lopen, dat er veel fysiotherapie is. Een ander krijgt bij spraakproblemen intensieve begeleiding van de logopedist. Op de revalidatieafdeling werken gespecialiseerde en ervaren behandelaren.

Ook wordt er veel geoefend met dagelijkse bezigheden, zoals aankleden, het bed opmaken en koken. Het is een intensief programma, maar levert veel op. Patiënten krijgen weer zelfvertrouwen en vinden het fijn om samen met lotgenoten te oefenen. Daarnaast is er aandacht voor het verwerken van de ziekte.

Jaarlijks begeleidt het Heymanscentrum ongeveer 80 mensen begeleiden. Hierbij spelen de partner, familie en mantelzorger een belangrijke rol.

Na ontslag van patiënten gaat de begeleiding door. Er wordt contact met de verpleegkundige van de thuiszorg gelelgd. Behandelaren geven advies over de aanschaf van hulpmiddelen en helpen bij de aanvraag. Dagbesteding Het Roer is gespecialiseerd in de begeleiding van mensen die een beroerte hebben gehad en blijvende gevolgen ondervinden.

Het Heymanscentrum is een woonzorgcentrum voor verzorging, verpleging en zorg thuis en één van de locaties van Dignis. Kijk voor meer informatie op www.dignis.nl of kom naar de informatiemarkt.

De middag wordt georganiseerd door Dignis, het Martini Ziekenhuis, TSN Thuiszorg en Hersenletsel.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen