Onthulling van dertien Stolpersteine als herinnering aan studenten en medewerkers RUG

Folkingestraat, Groningen.
Folkingestraat, Groningen.
Foto: CC BY-SA 4.0/Wikipedia Commons/ Elvesham

Ter herinnering aan dertien RUG- studenten en -medewerkers, die door oorlogsgeweld omkwamen in de Tweede Wereldoorlog, zijn namens de RUG deze woensdag 4 mei dertien Stolpersteine onthuld.

In het Academiegebouw werd een krans gelegd bij het monument ter nagedachtenis aan de oorlog.

Voordat de Stolpersteine werden onthuld en de krans werd gelegd, was er een bijeenkomst in de Senaatskamer in het Academiegebouw. Daar werd stilgestaan bij de dertien medewerkers en studenten die slachtoffer werden van het oorlogsgeweld. Historicus Stefan van der Poel en rector magnificus Cisca Wijmenga vertelden over de slachtoffers in relatie tot de RUG. Enkele nabestaanden zijn daarbij aanwezig.

Hierna trok de groep naar de Oude Kijk in ‘t Jatstraat 69a, het laatst bekende adres van Benjamin Pais, één van de slachtoffers. Rector magnificus Wijmenga legde daar een Stolperstein.

De RUG neemt ook deel aan de gemeentelijke herdenkingsceremonie van de Stichting 4 Mei Herdenking. Deze bestaat onder andere uit een kranslegging bij het beeld van St. Joris en de draak op het Martinikerkhof waarbij rector Wijmenga ook aanwezig is.

 

 

 

(Bron: Rijksuniversiteit Groningen)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen