Zoektocht naar Filmleraar van het Jaar 2022 gestart

(Archief De Redactie)
(Archief De Redactie)
Foto: Lin Woldendorp

De zoektocht naar de meest inspirerende Filmleraar van het Jaar 2022 is weer van start gegaan. Een filmleraar is een leerkracht of docent die leerlingen betekenis leert geven aan de beelden die hen dagelijks omringen.

Dit is een filmleraar

Vrijwel alle leraren maken gebruik van film en bewegend beeld in hun lessen. Een filmleraar doet alleen nét iets meer met film. Denk aan een docent Nederlands die met boekverfilmingen de liefde voor de Nederlandse taal aanwakkert en daarmee het leesplezier bevordert. Een leerkracht die kiest voor een eindfilm met groep 8 in plaats van een musical, of een docent Maatschappijleer die met film grote onderwerpen dichtbij brengt. Voor leraren die twijfelen is er een handige checklist op filmeducatie.nl/filmleraarvanhetjaar.

Regionale voorrondes

De zoektocht start met regionale voorrondes. Alle inschrijvers maken kans op de regionale titel Filmleraar van het Jaar regio Noord. Op dinsdag 4 juli is de winnaar bekend en draagt de huidige Filmleraar van 2021 regio Noord het stokje over. De nieuwe topper dingt samen met vijf regionale winnaars mee naar de landelijke titel Filmleraar van het Jaar 2022. Afgelopen jaar ging de titel naar docent Elroy Gramsbergen: “Ik geef les aan vmbo-leerlingen en coach ze bij het vormgeven van hun eigen idee. Eerst leer ik ze de basis, zoals netjes kaderen en filmen. Daarna laat ik ze steeds meer los. Ik neem een coachende rol aan: ik loop bij ze langs en kijk mee met wat ze doen. In het begin vond ik dat wat riskant. Maar het pakt goed uit, ze voelen dat ze vrijgelaten worden, maar misbruiken die vrijheid niet. Ze voelen zich serieus genomen. Dat vind ik heel bijzonder.”

Landelijke verkiezing

De landelijke verkiezing start eind september tijdens het Nederlands Film Festival met een publiekscampagne. Iedereen kan online stemmen op zijn of haar favoriet. Daarnaast buigt de vakjury zich over de zes finalisten.

De winnaar wordt 16 november bekendgemaakt tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam. Elroy Gramsbergen uit Groningen won de verkiezing van 2021.

Prijzenpakket

De regionale winnaar mag een jaar lang gratis naar de film met een gouden Cineville-pas én is filmeducatie-ambassadeur van regio Noord. De landelijke winnaar is één schooljaar (2022-2023) het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs en mag met de hele klas naar een filmtheater of filmfestival naar keuze. De landelijke winnaar ontvangt ook 250 euro aan bioscoopbonnen van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters en neemt plaats in de jury van de volgende verkiezing. Filmleraar van het Jaar mag tevens als teacher in residence bij Netwerk Filmeducatie filmlessen voor zijn of haar klas ontwikkelen.

Leraren kunnen zichzelf of hun collega’s tot en met dinsdag 31 mei opgeven via filmleraarvanhetjaar.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen