Verkeer moet nog wennen aan nieuwe fase, verschuiving drukte naar andere plekken te zien

Foto: Jan Buurma

Afgelopen maandag begon fase 5 van Operatie Julianaplein. Het was de afgelopen week op verschillende plekken veel drukker. Het verkeer moet wennen aan de nieuwe routes en verkeerssituaties, meldt Aanpak Ring Zuid.

Vooral tijdens de ochtend- en avondspits is het op verschillende plekken drukker en is verkeer meer zoekende. Dit komt volgens Aanpak Ring Zuid onder andere doordat de kaarten en navigatiesystemen niet bij alle providers zijn bijgewerkt. Een verschuiving van verkeersdrukte naar andere plekken in de stad is eveneens te zien.

Dan gaat het om vertragingen in het Sontplein-gebied en rondom Waterhuizen. Op Laan Corpus den Hoorn is het nog drukker dan verwacht, omdat vermoedelijk daar ook verkeer rijdt van Assen naar Drachten en andersom, ondanks dat er een nieuwe route is.

Op Ring Noord en Ring West worden de omleidingsroutes goed gevolgd. Wel is er sprake van langzaam rijdend verkeer op de westelijke ringweg. De oproep is om beide rijbanen goed te gebruiken, zodat de doorstroming zo optimaal mogelijk is. Automobilisten die vanaf Ring West richting Assen willen, kunnen het beste de linker rijbaan nemen. De bebording wordt hierop aangepast.

Ook de route voor het Station langs richting Sontweg, (Stationsweg – Griffeweg – Sontweg) is drukker en in de wijk Oosterpoort is meer verkeer. ‘Het blijft belangrijk dat automobilisten de omleidingsroute via de ringwegen volgen”, is de oproep.

Op de Goeman Borgesiuslaan en de Helperzoomtunnel in de wijk Helpman is eenrichtingsverkeer ingesteld, om drukte in de straten in de wijk te voorkomen. Sommige automobilisten zijn daarvan niet op de hoogte en proberen tegen het verkeer in hun weg te vinden. Dat levert gevaarlijke situaties op, ook voor fietsers en voetgangers.

Er is besloten de Helperzoomtunnel eerder op de dag weer open te stellen voor tweerichtingsverkeer, namelijk vanaf 18.30 uur in plaats van 21.00 uur. Dagelijks om 6.00 uur gaat het eenrichtingsverkeer dan weer in.

Voor het verkeer wordt uitgegaan van een gewenningsperiode van een dag of drie. Komende week staan er geen andere afsluitingen gepland. Als het nodig is worden maatregelen genomen, zodat het verkeer en vooal het OV en de hulpdiensten doorgang kan vinden. “Hou rekening met enige vertraging. Het is een lastige periode, waar we samen doorheen moeten”, aldus Aanpak Ring Zuid.

Werkzaamheden

Deze week zijn de werkzaamheden begonnen aan de oostzijde van het Julianaplein. Daar wordt de Papiermolentunnel gesloopt. Daarna worden de damwanden aan de zuidzijde van de tunnel verwijderd. Het dek, de vloer en de wanden van de tunnel worden gesloopt en de oude hemelwaterafvoer verwijderd en een nieuwe aangebracht. Bij de grondwerkzaamheden is begeleiding van archeologen. Ook worden de laatste verkeersregelinstallatie van het tijdelijke Julianaplein geplaatst.

Het Julianaplein is helemaal afgesloten. Het verkeer tussen Assen en Drachten kan wel in beide richtingen rijden via de tijdelijke weg. Verkeer van en naar de richting Hoogezand wordt omgeleid via de ringwegen.

De doelstelling van 20 procent minder autoverkeer wordt nog steeds gehaald. “Daar zijn we enorm blij mee. Dat helpt echt om de stad bereikbaar te houden. Opnieuw dank aan iedereen die hieraan zijn bijdrage heeft geleverd!”, meldt Aanpak Ring Zuid.

Tot en met 9 mei wordt gewerkt aan Operatie Julianaplein. In dertien weken wordt een tijdelijk verkeersplein aangelegd in de vorm van een T-kruising, ten zuiden van het ‘oude’ Julianaplein.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen