Extra gaswinning uit Groningen; waarschijnlijk naar 4,6 miljard kuub dit gasjaar

Foto: De Redactie

Het komende jaar mag er meer gas gewonnen worden uit het Groningenveld, als de rest van het jaar gemiddeld verloopt. ‘Het gaat waarschijnlijk naar 4.6 miljard kuub dit jaar’, aldus staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw.

Dan gaat het om 0,7 miljard meer dan afgesproken, maar ook aanzienlijk minder dan de 7,6 miljard kuub waar het vorige kabinet voor waarschuwde. Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) is van plan om deze hoeveelheid gaswinning toe te staan. Als toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen advies heeft uitgebracht over deze voorgenomen winning, neemt de staatssecretaris vóór 1 april een definitief besluit.

Staatssecretaris Vijlbrief: “Er moet weliswaar extra gas worden gewonnen dit gasjaar, maar het is gelukkig beperkt. De wereld is de afgelopen maand drastisch veranderd en dat heeft ook effect op onze energievoorziening. 4,6 miljard kuub uit het Groningenveld geeft genoeg zekerheid voor dit gasjaar, en de weg naar snelle definitieve sluiting van het veld, zelfs in 2023, ligt nog steeds open.”

Dankzij slimmere inzet van de bestaande stikstoffabrieken, een andere kwaliteit van geïmporteerd gas en door de milde winter is er minder extra gas nodig uit het veld dan verwacht in januari dit jaar. Het vorige kabinet waarschuwde toen dat er tegenvallers waren, waaronder vertraging bij de bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek en mogelijk hogere vraag uit Duitsland.

Alles is erop gericht om het gasveld daarna zo snel mogelijk in 2023 of 2024 definitief te sluiten. De omstandigheden zijn echter onzeker, mede door de Russische inval in Oekraïne.

Het Groningenveld is na dit gasjaar alleen nog maar beschikbaar als reservemiddel in geval van een extreem koude winter of grote leveringsproblemen. Het kabinet blijft benadrukken dat het Groningenveld alleen in beeld komt als allerlaatste optie, wanneer de energielevering aan huishoudens ernstig in gevaar komt.

 

(Bron: Rijksoverheid.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen