Waterschap Noorderzijlvest wil extra waterberging in De Onlanden

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/Wutsje

Waterschap Noorderzijlvest wil een extra waterberging voor 5,2 miljoen kuub realiseren in De Onlanden. Daartoe heeft het Waterschap een verzoek ingediend bij de provincie Groningen.

De Onlanden is naast natuurgebied ook waterbergingsgebied. Het doel van de uitbreiding is wateroverlast in de regio zoveel mogelijk voorkomen en inspelen op verwachte zwaardere en langdurige neerslag als gevolg van klimaat verandering. Daarom is meer ruimte voor water nodig. Er kan nu 7,5 miljoen kuub water in De Onlanden opgevangen worden. De plannen voor de extra waterberging biedt nog eens ruimte aan 5,2 miljoen kuub water. Hierdoor kan er bij extreme situaties tijdelijk (een aantal dagen) meer water opgevangen worden, voordat het naar zee wordt afgevoerd. Daarbij zijn de meest kwetsbare gebieden als laatste aan de beurt om extra water op te vangen. In 2025 moet het gebied klaar zijn om extra water te bergen.

Doordat De Onlanden in Drenthe ligt is de provincie gevraagd de procedure te starten om de uitbreiding te kunnen uitvoeren. De eerste stap is het publiceren van een kennisgeving met het document ‘Toelichting projectbesluit en milieueffectrapportage’. Dit document ligt vanaf vrijdag 11 maart acht weken voor iedereen ter inzage.

Ook is er op op 22 maart een digitale bijeenkomst en op 29 maart, 5 en 7 april zijn er fysieke informatiebijeenkomsten in Eelderwolde, Roderwolde en Peize om de plannen, mogelijke maatregelen en de procedure toe te lichten.

Kijk voor meer informatie op www.noorderzijlvest.nl/optimalisatie-van-de-onlanden/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen