Bomenkap voor herinrichting Vondellaan komende week

Foto: Google Maps

Vanaf deze maandag tot en met donderdag worden 39 bomen gekapt langs de Vondellaan. Hier komen uiteindelijk dertig nieuwe lindebomen voor terug.

De bomen worden gekapt vanaf het begin van de Vondellaan en de Henriëtte Roland Holststraat tot iets na de rotonde met de Van Iddekingeweg, meldt Aanpak Ring Zuid. De nieuwe inrichting van de Vondellaan was al in 2014 samen met de bewoners bepaald.

De kap is nodig voor de nieuwe herinrichting van de Vondellaan. De Vondellaan krijgt een eigen aansluiting op de zuidelijke ringweg, dat gaat zorgen voor een forse toename van verkeer op de Vondellaan. Daarom krijgt de Vondellaan tussen de Brailleweg en de rotonde bij de Van Iddekingeweg een andere inrichting.

Vrijliggende fietspaden

Op de Vondellaan en ook op de rotonde bij de Van Iddekingeweg komt een aparte fietsstrook en daarom moeten de bestaande bomen langs de Vondellaan verdwijnen. Na de aanleg van de nieuwe fietspaden komen er nieuwe bomen terug. Bij de oversteek bij de Henriëtte Roland Holststraat komen verkeerslichten. Om het verkeersgeluid terug te dringen, wordt op de Vondellaan stil asfalt aangelegd.

Broedseizoen

De bestaande bomen moeten nu worden gekapt omdat half maart het broedseizoen begint. De bomen zijn niet geschikt om te verplaatsen, omdat ze niet een lange verwachte levensduur hebben. Daarom is ervoor gekozen de bomen te vervangen. De nieuwe bomen zijn een mix van lindenbomen, die 10 tot 25 meter hoog worden.

Werkzaamheden

De bomenkap kan volgens Aanpak Ring Zuid geluidsoverlast opleveren voor de bewoners van de Vondellaan en de aansluitende straten. Tijdens de werkzaamheden geldt er een parkeerverbod op de Vondellaan ten noorden van de rotonde, met uitzondering van de schuine parkeervakken aan de westzijde van de straat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen