PvdA wil met vier nieuwe fietsparkeergarages de binnenstad terugveroveren

Foto: De Redactie

De PvdA in de Groningse gemeenteraad wil de komende jaren nieuwe overdekte fietsgarages openen om de fiets de ruimte te geven en om het tekort aan fietsparkeerplekken in het centrum van Groningen aan te pakken.

Een gratis fietsengarage naast de Vismarkt, onder het pand van C&A en het bedrijfsverzamelgebouw Faun aan de Herenstraat en onder de Universiteitsbibliotheek. PvdA raadslid Rik van Niejenhuis presenteerde woensdag het plan om deze nieuwe overdekte fietsgarages te openen.

Groningen is volgens de PvdA een echte fietsstad. Door de grote hoeveelheid fietsers heeft de stad alleen, zeker op drukke tijden, een groot tekort aan fietsparkeerplekken in het centrum. “Terwijl we voor auto’s prachtige parkeergarages hebben moeten de meeste fietsen op straat staan in overvolle fietsrekken. Bij een beetje wind heb je dan ook nog de pech dat hij omvalt. En beschik je over een bakfiets of e-bike, dan is de stad al helemaal niet gastvrij. Dat kunnen we in Groningen makkelijk oplossen door op een paar centrale plekken overdekte fietsgarages te openen”, aldus van Niejenhuis.

Als voorbeeld wijst het PvdA-raadslid naar de fietsgarages onder de Nieuwe Markt bij het Forum en de voormalige V&D. “Deze overdekte fietsenstallingen zijn een groot succes en te danken aan ons actieve beleid voor de binnenstad. Daar willen we nu, met dit plan een volgende stap in zetten. Meer overdekte gratis fietsenstallingen aan alle zijden van de binnenstad, waardoor mensen hun fiets veilig overdekt neer kunnen zetten en de stoepen ook op drukke momenten goed toegankelijk blijven voor mensen die slecht ter been zijn.”

Vier nieuwe fietsgarages

Het eerste voorstel van van Niejenhuis is om op korte termijn de onderste verdieping van de parkeergarage aan de Vismarkt om te bouwen tot fietsgarage. Verder stelt de PvdA’er voor om de boekenkelder van de Universiteitsbibliotheek om te bouwen tot ondergrondse stalling en af te spreken met de universiteit om de bestaande fietsgarages onder de openbare bibliotheek en Harmonie in het weekend openbaar te maken.

Daarnaast wil de PvdA op twee plekken aan de Herenstraat, onder de C&A en bij de Faun, een fietsenkelder maken. “Onze trouwe tweewielers verdienen een betere parkeerplek in de stad. Met dit concrete plan laten we zien dat het niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Bovendien zorgen deze fietsparkeergarages dat de voetganger weer meer ruimte krijgt en de binnenstad een fijnere plek wordt voor iedereen in Groningen”. Voor een verdere toekomst droomt Niejenhuis zelfs over een fietsgarage onder de Vismarkt.

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen