Tienduizend kinderen nemen deel aan online colleges RUG

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Esdert

Tienduizend basisschoolkinderen in Nederland en België starten komende week met de online lessenserie ‘Wetenschapper in de klas’ van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Leerlingen van groep 7 en 8 volgen zeven weken lang online colleges over bijvoorbeeld het heelal, rechten en filosofie.

De kinderen maken in de gratis lessen kennis met de volle breedte van de wetenschap: astronomie, rechten, biologie, psychologie, geneeskunde, filosofie en geschiedenis.

Een wetenschapper introduceert in elke les met een filmpje zijn of haar vakgebied. Daarna krijgen leerlingen een aantal verwerkingsopdrachten. Leerkrachten kunnen deze opdrachten naar eigen inzicht makkelijk uitbreiden door zelf opdrachten toe te voegen aan het aangeboden materiaal.

De RUG is de eerste Nederlandse universiteit die een dergelijk programma speciaal voor basisschoolkinderen lanceert.

Natuurlijke match

De digilessen zijn bedacht door zeven enthousiaste RUG-wetenschappers. Kinderen en wetenschap zijn een natuurlijk match, aldus een van de initiatiefnemers, professor Natasha Maurits: ‘Kinderen willen graag weten hoe iets zit en werkt. Die nieuwsgierigheid hebben wij wetenschappers ook. Bovendien vertellen we graag over ons vak. Met de online lessen komen we bij al die tienduizend kinderen in de klas. Dat zou anders onbetaalbaar en logistiek onmogelijk zijn.’

Junior MOOC

Arjen Dijkstra, coördinator van het project, is erg blij met het grote aantal aanmeldingen. ‘Gratis online colleges voor volwassenen, Massive Open Online Courses (MOOC’s), zijn al een tijd mateloos populair. Dat onze junior-editie nu ook zo aanslaat, overtreft onze stoutste verwachtingen. Inmiddels doen zo’n driehonderd scholen mee, waaronder zelfs een aantal uit Vlaanderen. Daarnaast hebben ruim honderd ouders zich met hun zoon of dochter aangemeld.

Heelal

Alle tienduizend deelnemers starten volgende week maandag 4 april met een les over het heelal door natuurkundige Diederik Roest. De lessenserie eindigt in juni met filosoof Jan Willem Romeijn, die met de leerlingen de kennis uit voorgaande lessen in twijfel trekt met de vraag “Wat weten we nou eigenlijk?”

Leerkrachten kunnen zich nog steeds met een klas opgeven, maar leerlingen kunnen ook samen met hun ouders meedoen.

Praktische informatie

De inschrijving voor de lessen blijft open tot 10 april. Op 4 april gaan de lessen van start. Deelname is gratis. Het is zowel voor docenten als voor individuele leerlingen met begeleiding mogelijk om in te schrijven. Opgave gaat via www.rug.nl/basisscholen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden