Zomertijd 2016

Foto: De Redactie

Zondag gaat de zomertijd weer in, de klok mag een uur vooruit gezet worden.

Dit betekent dat in de komende nacht van zaterdag op zondag de klok van 2 uur ’s nachts naar 3 uur ’s nachts, vooruit wordt gezet. Dat betekent dit weekend een uurtje korter slapen.

Ezelsbruggetje

Een handig ezelsbruggetje om te onthouden wanneer de klok vooruit gezet moet worden: “In het Voorjaar de klok Vooruit zetten (Zomertijd 2016)”.

De zomertijd houdt in dat de klok een uur voor loopt op de standaardtijd (dit is normaal de wintertijd) gedurende de zomermaanden.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Het is ’s morgens langer donker en ’s avonds blijft het langer licht.

De gedachte achter de zomertijd is dat er bezuinigd kan worden op (elektrische) verlichting, het effect hiervan is echter omstreden. (Bron: Wikipedia)

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. De zomertijd in de Europese Unie loopt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden